Kreativno pulsiranje u srcu Rijeke

Kroz potencijalni gradski coworking prostor na adresi Ivana Grohovca 1A, od četvrtka do subote prošlo je više od tisuću ljudi.

456

Nakon brojnih panela, predavanja, radionica i prilika za neformalno druženje i edukaciju, koji su mnogim riječkim i inim kreativnim poduzetnicima poslužili kao dobra “mentalna tjelovježba”, u subotu je završila trodnevna konferencija i sajam Creative Startup, koje je u novouređenom gradskom prostoru tzv. ex Bernardija organizirao Grad Rijeka, u sklopu istoimenog projekta prekogranične suradnje.

Kroz potencijalni gradski coworking prostor na adresi Ivana Grohovca 1A, od četvrtka do subote prošlo je više od tisuću ljudi. Ono što su popratili bilo je deset panel rasprave i tri predavanja koji su, iz aspekta dizajna, glazbe, medija, tehnologije i općenito poduzetništva, imali za cilj potaknuti i inspirirati kreativne poduzetnike regije te utjecati na cilj projekta koji Grad Rijeka od lani provodi s šest hrvatskih i slovenskih partnera – dati impuls za razvoj globalne konkurentnosti kreativnog poduzetništva koje nastaje na slovensko – hrvatskom pograničnom području.

U subotu se na panelima govorilo o digitalnim medijima, dizajnu, manifestacijama koje se bave promocijom kreativnih poduzetnika, te o startupovima i crowdfundingu.

publika startup

Prvi panel, o digitalnim medijima, moderirao je Ivan Lucić a u njemu su sudjelovali Ivan Dorotić s portala Vizkultura, Edo Plovanić s Muzika.hr i Saša Randić s Pogledaj.to. Panelisti su nastojali opisati na koji način tri navedena medija, koja u fokusu imaju kulturu, dopiru do svoje publike i što ona uistinu konzumira, kako uspijevaju pridobiti oglašivače a kako stoje s donacijama, koji su im modeli umrežavanja te kako se bore s “pritiskom” PR-a i ograničenjima medijskog prostora Hrvatske.

O manifestacijama koje se bave promocijom kreativnih poduzetnika govorili su panelisti s iskustvom u organizaciji Weekend media festivala (Boris Kovaček), Dana D (Ivana Borovnjak), IFCC-a (Marko Prpić Zets) i Reboot Developa (Damir Đurović). Govorili su o utjecaju takvih manifestacija na zajednicu u kojoj se održavaju i gospodarsku sliku u zemlji, o pronalaženju sponzora i zatvaranju financijskih konstrukcija, potpori institucija, PR-u i njegovim dosezima, prodaji ulaznica i širenju “dobre riječi” van granica zemlje umrežavanjem s inozemnim partnerima.

U panelu Dizajn u funkciji čega? u kojem su sudjelovali Damir Gamulin, Vanja Cuculić, Ivana Borovnjak i Damir Bralić, redom priznati hrvatski dizajneri, panelisti su razotkrili svoju perspektivu u smislu odnosa s klijentima, (ne)strukturiranosti tržišnog dizajna, te stanja recentne dizajnerske scene u Hrvatskoj.

creative-startup-sajam

Posljednji panel Creative Startupa bio je o grupnom financiranju odnosno crowdfundingu, s poduzetnicima Ivom Špigelom i Edom Budimilićem, PR i komunikacijskom menadžericom Ivis Burić te Hrvojem Hafnerom, vodećim hrvatskim crowdfunding stručnjakom. Pored ostalog, govorili su o razlici crowd investinga i crowdfundinga, o hrvatskim proizvodima koji imaju potencijal globalnog dosega, te o uspješnim crowdfunding kampanjama.

Predavanje je održao Ivo Špigel koji je o izazovima pokretanja vlastitog posla govorio iz perspektive nekoliko uspješnih, svjetski poznatih startupova. Postavilo se pitanje preduvjeta za uspješan startup a čuli su se i neki sasvim konkretni poslovni savjeti.

Tijekom dana bilo je moguće razgledati sajam radova kreativnih poduzetnika Hrvatske i Slovenije te naučiti o 3D printanju, a za osnovnoškolce je organizirana i radionica keramike i nakita.

Komentari