Kraj maškarane vladavine u Rijeci uz Međunarodnu karnevalsku povorku

94

karneval 2014
Brojnim gledateljima na Korzu, ali i onima koji su diljem svijeta pratili direktni prijenos preko interneta, predstavilo se više od 10.000 sudionika povorke u 117 karnevalskih grupa i sa 81 alegorijskih kola. Moglo se vidjeti bezbroj likova, boja, maštovitih kreacija, ali i mnoštvo šaljivih komentara aktualnih događanja po čemu je ova povorka i poznata.

Uz domaće grupe, maškaranom su se ludilu priključile i maškarane grupe iz Dalmacije (Kaštel Kambelovac, Makarska, Pirovac, Sinj), Istre (Labin, Lanišće, Pula) i grupe iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Karlovac i Vrbovec) te 12 grupa iz inozemstva – Italije, Bolivije, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Mađarske. Kao i uvijek, u grupi studentske udruge ESN (Erasmus Student Network) vladalo je najveće nacionalno šarenilo s članovima iz raznih dijelova Europe.

[nggallery id=206]

Nakon prolaska i zadnje karnevalske grupe u povorci, upriličena je ceremonija vraćanja ključa Grada civilnoj vlasti, ali samo privremeno, do sljedećeg Riječkog karnevala i još jedne vladavine maškara. Nakon toga, u pomaknutoj, morskoj verziji paljenja pusta, karnevalska grupa Pom-F-Ri je i ove godine presudila pustu, koji je platio za sve loše što se dogodilo u protekloj godini.

Broj online gledatelja, onih koji su povorku odgledali putem službene stranice Riječkog karnevala, iz godine u godinu je u porastu – zabilježeno je 76.136 pogleda stranice iz 90 zemalja.

Tko je propustio povorku može pronaći snimku na www.rijecki-karneval.hr.

Nakon što se skine i posljednja maska, lagano kreću planovi za sljedeću godinu, a Rijeka već poziva na sljedeći karneval – Budi što želiš! Dođi na Riječki karneval!

Komentari