Prema otkriću znanstvenika Geralda Lincolna s Medicinskog istraživačkog centra u Edinburghu, muškarci koji imaju smanjenu razinu testosterona, skloniji su iznenadnim napadima bijesa te upravo zbog toga vjerojatno pate od IMS-a, Sindorma muške razdražljivosti. S godinama kod muškaraca dolazi do naglog pada testosterona, ali velike oscilacije u razini muškog spolnog hormona prisutne su i kod mlađih muškaraca.

Eksperiment promatranja osam ovnova pobio je njegovu pretpostavku o većoj agresivnosti u sezoni parenja te je dokazao kako zapravo smanjena količina testosterona jake i samopouzdane mužjake pretvara u nervozne, povučene i grintave životinje.

S obzirom na to da testosteron ima jak utjecaj na ljudsko ponašanje, stresni događaji, poput smrti drage osobe, razvoda ili teške bolesti mogu uzrokovati nagle fluktuacije razine testosterona u organizmu. Isto tako, manjak testosterona može uzrokovati umor, depresiju, razdražljivost i smanjenje libida, ali i određene fizičke posljedice, poput bolova, posebno u rukama i nogama, znojenja i crvenila.