Kolači od kelja

228

Sve popularnije implementiranje kelja u veganskoj prehrani polako dovodi do opsesije ovom biljkom iz porodice kupusa. Proliferacija anti-kancerogenih obroka bacila je novo svijetlo na ovu biljku, poznatu po blagotvornim svojstvima na čovjekov imunološki sustav. Popularnosti kelja pridonijela je i revolucionarna dijeta Kris Carra „ Luda seksi dijeta“ koja je u potpunosti prigrlila ljekovitost ovih zelenih i ljubičastih listova.

Veganski foto-blogovi  zainteresirali su znatiželjnike i potaknuli ljude na istraživanje okusa kelja. Kelj je bio poznat već Grcima i Rimljanima. U 4. stoljeću prije Krista razlikovale su se tri vrste kelja: divlji, kovrčasti i glatki kelj. Kelj kakav danas poznajemo navodno su selekcijom stvorili vrijedni belgijski povrtlari još u 18. stoljeću. Iz Belgije se proširio najprije u Francusku, a potom u Nizozemsku i Njemačku, da bi ubrzo osvojio cijelu Europu. Ova je namirnica siromašna kalorijama: u100 gima samo 50 kcal / 209 kJ (od toga 3,3% proteina, 0,7% masti i 10% ugljikohidrata), ali je izuzetno bogata mineralima i vitaminima. Izvrstan je izvor vitamina C.

Popularnost kelja u kulinarstvu dokazuju i kreativna rješenja gdje se od ove biljke rade razne slastice , miješajuć margarin za kolače s njegovim lišćem. Delikatese poput zelenih kolačića, ako ništa drugo, privlačno izgledaju.  S obzirom na veliki zamah, za kelj se može reći da je postao sveti gral industrije zdrave hrane. Iako na prvu ne zvuče privlačno, treba dati šansu novim okusima i kombinacijama. Tko zna, možda su delikatese od kelja vaš budući omiljeni desert.

Komentari