Za vrijeme četveromjesečnog istraživanja Qinling-Bashan planina koje se nalaze u području Hanzhonga u kineskoj provinciji Shaanx, vladini istraživači su pronašli 49 prirodno nastalih tajanstvenih rupa zbog kojih se lokalni službenici nadaju kako će privući veći broj posjetitelja u tu regiju.

S obzirom na to da su pronašli nekoliko vrsta rijetkih biljaka i kineske leteće vjeverice sa žarkocrvenim krznom, prekrasan krajolik i navedeno područje će biti zaštićeno. Francuski istraživač špilja Jean Poutasi je istražio jednu novootkrivenu rupu i nazvao ju je „najljepšom rupom na svijetu“, prenose kineski mediji, a smatra se kako pronađene rupe sadrže važne geološke podatke o klimi u prošlosti.

One se nalaze na površini od 4500 km2. Najveća rupa ima promjer od 0,5 km, a dubinu od 0,315 km. Pretpostavka znanstvenika je da su rupe nastajale polako tijekom stotina tisuća godina s obzirom na to da su podzemne vode otapale stijene od vapnenca. Osim toga, taj proces se može vidjeti i na drugim područjima na našoj planeti.