Kenzo Takada bit će zapamćen po stilu koji je značio ‘sloboda za žensko tijelo’

64

Modni svijet odao je počast japanskom dizajneru Kenzu Takadi, koji je preminuo u 81. godini nakon što je obolio od Covid-19 u Francuskoj, opisujući ga kao čovjeka “energije, dobrote i talenta” čiji su međunarodni stavovi i odnos prema ženskoj odjeći bili ispred njihovog vremena.

Pat Cleveland, pionirski afroamerički model za kojeg se Takada zalagao, rekla je da joj je “srce slomljeno” zbog smrti njenog “dragog prijatelja”. Dodala je: “Bio je tako radosne duše i toliko će mi nedostajati. RIP dragi Kenzo.” Takada se povukao iz svoje modne kuće 1999. godine da bi nastavio umjetničku karijeru, ali je ostao jedna od najcjenjenijih figura u pariškoj konfekciji.

Modna kritičarka Suzy Menkes rekla je da je Takada i dalje “amblem međunarodnog stila” nakon što je francuska tvrtka za luksuznu robu LVMH kupila marku Kenzo 1993. “Sjećam ga se, rekao mi je da želi činiti “sretnu “odjeću”, Menkes je napisala. “To je značilo živopisnost, sa slobodom za žensko tijelo – i međunarodnim stavom puno prije njegova vremena.”

Umjetnički direktor Kenza, Felipe Oliveira Baptista, koji je svoju drugu kolekciju za brend pokazao 1. listopada na Tjednu mode u Parizu, rekao je: „Njegova nevjerojatna energija, dobrota, talent i osmijeh bili su zarazni. Njegova srodna duša živjet će vječno.” Takadinov kolega dizajner i prijatelj Giambattista Valli zahvalio mu je “što ga je naučio velikodušnosti dijeljenja sreće”, dodajući: “Još uvijek plešem s vama i posvetit ću vam sve radosne trenutke! Bon Voyage dragocjeni prijatelju.”

Takada, prvi japanski dizajner koji je početkom sedamdesetih postao uspješan u Parizu, umro je u nedjelju u francuskoj prijestolnici. Njegova je obitelj izjavila u francuskim medijima da je umro od komplikacija izazvanih Covid-19 u bolnici u Neuilly-sur-Seineu, blizu Pariza. Iako je njegov rodni Japan nastavio informirati javnost o njegovom dizajnu i načinu života – njegov dom u srcu Pariza, koji je dijelom dizajnirao Takadov pokojni partner Xavier de Castella, sadržavao je autentični čajni paviljon i bazen šarana. Ipak, njegova će karijera uvijek biti najuže povezana s njegovim posvojenim domom.

Dizajner je umro 50 godina nakon što je otvorio studio u Parizu. Gradonačelnica Anne Hidalgo opisala je Kenza kao “dizajnera s neizmjernim talentom, dao je boju i svjetlost njihovom pravom mjestu u modi”, rekla je. “Pariz danas oplakuje jednog od svojih sinova.” Takada je živio u Tokiju sve do rušenja njegovog stana kako bi se napravilo mjesto za Olimpijske igre 1964. godine. Njegov je rad privukao međunarodnu pozornost nakon što su njegovi dizajni bili predstavljeni na naslovnici časopisa Elle 1970. godine.

Izvor: The Guardian

Komentari