Godina i godinama, na svoje je, uvijek isto mjesto u riječkom kazalištu Ivana pl.Zajca, dolazio profesor Kurbatfysnki da bi gledao sve, baš sve predstave i uživao u drama, operama, baletu, njihovim brojim autorima, režijama, koreografijama, scenografijama  i, naravno,  ulogama. Predano, pasionirano, uvijek vjerno i odano sjedio je profesor  u „svom šestom  redu i na prvoj stolici desno“. Godine su prošle, zasigurno su ostale brojne kazališne uspomene,   a  cijenjeni profesor Kurbatfynski  danas svoje mirne dane provodi u svome domu, u zavidno visokoj životnoj dobi  i s obzirom na to u prilično dobroj formi, uz drage prijatelje koji ga posjećuju i brinu o njemu.  I pri tom se  sigurno s puno emocija sjeća brojnih predstava, koje su mu dobrim dijelom ispunjavale život, pa i svakodnevicu.  I njegovi ondašnji učenici redovito ga posjećuju, a obavezno  dolaze na svaki njegov rođendan koji je 20.rujna.

Profesor Franjo Kurbatfynski predavao je fiziku u Građevinskoj školi u Rijeci. Njegovi učenici iz generacije maturanata  1963./1964. godine, danas i sami u zreloj životnoj dobi, čuli su za akciju tapeciranja kazališnih stolica te  došli na ideju kao bi mogli prikupiti  iznos  i donirati uređenje stolice na kojoj je sjedio njihovo profesor,  upravo njemu na uspomenu i u čast.   Točnije, sve je započelo kada je Boris Kinkela,  jedan od nekadašnjih profesorovih učenika za posjete  riječkom kazalištu u ruke dobio letak u kojem je predstavljena ideja s donacijom novouređenih stolica. Sjedio je tako u kazalištu i pritom gledao stolicu u šestom  redu na kojoj je uvijek, baš uvijek sjedio njihov omiljeni profesor, istovremeno  se tada sjetio letka koji  je netom dobio i …ideja je rođena.  Našao se  je sa svojim  nekadašnjim  razredom,  izložio im ideju  koja  je onda spontano krenula u realizaciju. Ipak, nije sve išlo glatko. Profesorovo  mjesto je već  netko bio „zakupio“, ali kontaktirali su tog donatora koji je, kada je čuo cijelu priču,  drage volje prepustio tu stolicu nekadašnjim učenicima Građevinske škole.

stolice zajc

Na pitanje kakav je prema učenicima bio njihov profesor, Boris Kinkela ima samo riječi hvale te će reći da je bio pravedan, izuzetno zanimljiv kao predavač, ali i zahtjevan jer je od svojih  učenika tražio određeno konkretno znanje. A kada stara nova stolica budu gotova i potpuno „zbigecana“ na svom mjestu,  nekadašnji učenici  rado bi svog profesora doveli u kazalište i pokazali mu stolicu koju su donirali njemu u čast i koja će nositi pločicu s njegovim imenom. Ono što je profesor Kurbatfysnki ulagao u svoje učenike, a uz znanje iz fizike neophodno mladih tehničarima, bila je ljudskost i plemenitost koje mu oni danas vraćaju na ovaj kreativan i najljepši mogući način, pa neka stolica u šestom  redu, prva zdesna, ponosno i s puno simbolike nosi njegovo ime i uspomenu na njega.