Kako napraviti kajganu bez da razbiješ jaje

672

Već smo navikli da Japanci svako malo izbace nekakvu neobičnu inovaciju na praktički bilo kojem području ljudskog života, bila to tehnologija, robotika, moda ili pak gastronomija. Na ovom posljednjem području, Japanci osim što navodno imaju jednu od najzdravijih prehrana na svijetu, stalno izmišljaju nove (ponekad korisne, ponekad samo čudne) načine pripreme ili konzumacije hrane. Tako se vjerojatno svi sjećaju pravokutnih lubenica koje su japanski stručnjaci razvili kako bi lakše stale u frižider.

Sada su kulinarski stručnjaci Japana došli do inovativnog (???) načina kako „napraviti kajganu bez da razbiješ jaje“. Uglavnom, cijelim postupkom dobiva se jestvina nazvana „žuto kuhano jaje“ – Yellow Boiled Egg. Nazvana tako jer je kada posebno pripremljeno jaje skuhate i očistite, unutrašnjost je žute umjesto bijele boje.

Postupak dobivanja ovakvog jaja je (ne baš znanstven): uzmete 1 jaje, sirovo, zatim uzmete žensku čarapu. Jaje uvučete u čarapu, krajeve smotate 20 do 25 puta, i kada je dobro smotano trznete oba kraja kako bi se brzo odmotalo (postupak sličan onom kojeg smo ko klinci radili na ljuljačkama). Postupak ponovite 10 puta i zatim skuhate jaje kao i svako drugo.

Poanta postupka je pretpostavljam smućkati jaje tako da si ni za ime ne zna ;). Ne znam može li se isti rezultat dobiti ako jaje samo divljački mućkate rukom…valjda stručnjaci znaju bolje. Ako vas zanima kako znati da je jaje dovoljno smućkano, dosjetili su se Japanci i tome: odete u zamračenu sobu i ispod jaja naperite izvor svjetla. Ako je unutrašnjost crvena onda je jaje spremno za kuhanje, a ako je unutrašnjost žuta (žućkasta) onda vas čeka još mućkanja.

S obzirom na tematiku nekako se čini prigodno navesti poslovicu koja jednostavno više ne stoji:
„ Ne možeš napraviti kajganu, ako prije ne razbiješ jaja!“ – ipak možeš !

Emira Brkić

Komentari