Jesmo li izgorjeli na poslu?

U sklopu Rijeke psihologije u riječkoj Gradskoj vijećnici održano predavanje "Put do izgaranja na poslu popločen je dobrim namjerama", Sanje Bradić.

119
posao kravata

Da je svakodnevni i sve veći stres na poslu rastući problem, najbolje je pokazala puna Gradska Vijećnica na sinoćnjem predavanju koje se bavilo utjecajem i posljedicama stresa na svakodnevni život. Željeli mi to priznati ili ne nitko nije imun na stres, a pojam burnout ili sagorijevanje svima nam je postao dobro poznat.

Razlog tomu su sve veća očekivanja od zaposlenika i sve nesigurnija poslovna okolina, što dovodi do emocionalne iscrpljenosti, depersonalizacije i u konačnici sniženog osobnog postignuća.

rijeka psihologije

Iz tih razloga pojam burnouta u fokusu je brojnih znanstvenika koji su suglasni u njegovim brojnim štetnim posljedicama. Izgaranje na poslu podrazumijeva narušen odnos pojedinca prema poslu koji uključuje rad s drugim ljudima. Istraživanja pokazuju da se izgaranje iz radne počelo prelijevati i u razne sfere naše svakodnevice poput studentskog života ili u partnerske odnose.

Više nam nije stalo do klijenata s kojima poslujemo, učenika kojima predajemo, pacijenata kojima pomažemo, sumnjamo u svoje ambicije i uspjeh i to se odražava na naše zdravlje.

Kada se sve zbroji može se reći da osoba prije i poslije utjecaja poslovnog stresa ima vrlo malo sličnosti, odnosno narušen je njen identitet. Što se prije problem prepozna i krene rješavati, to je bolje za svakog pojedinca.

Kraj predavanja doveo je do pitanja publike koja su pokazala da  se ovom pitanju treba pružiti mnogo više prostora, izvući ga iz mraka i pojasniti ljudima da ono što im se nakon dugrotrajne izloženosti stresu dešava ima svoje ime i prezime. Imate li burnout čim prije unesite promjene i reagirajte za dobrobit sebe, ali i svoje privatne i poslovne okoline.

Komentari