Japanski spray za hlađenje

55

Iako su na tržištu relativno kratko vrijeme, ovi su japanski sprayevi za hlađenje postali pravi hit. Proizvodi poput „Ice Spark“ i „Hokkyoku Monogatari“ (izravni prijevod je „Priče sa sjevernog pola“) stvorili su pravu pomamu zbog izuzetno velikih vrućina koje su aktualne i u Japanu.

Ideja je vrlo jednostavna: kantice spremnici ispuštaju pjenu koja hladi i koja se može primijeniti na bilo kojem dijelu tijela (direktno na kožu naravno). Nakon nekog vremena pjena se stvrdnjava i zadržava oblik kao i svojstvo hlađenja. Tako da se može nositi kao narukvica ili ogrlica ili cool body art aplikacija.

Iako možda izgleda kao da je poticaj za ovakav proizvod čisto praktične i modne prirode, cijela priča ipak ima puno dublji smisao. Naime „Setsuden“, riječ koja ugrubo prevedena znači očuvanje energije, postala je nakon tragedije sa nuklearkom Fukushima japanski nacionalni prioritet.

Tako su se Japanci, umjesto da im klime rade kao lude i troše toliko vrijednu energiju, ovo ljeto odlučili osvježiti sa simpatičnim i praktičnim inovacijama. Sve se može kad se hoće. Nažalost, ovi sprayevi nisu stekli veliku popularnost van Japana. Nadamo se za dobro svih nas da hoće u bližoj budućnosti.
Sayonara!

Emira Brkić

Komentari