Istanbul poboljšava živote tisuća mačaka lutalica s pažljivo osmišljenim kućicama za mačke na otvorenom

47
Izvor: www.podo.com.tr
Izvor: www.podo.com.tr

U Istanbulu, gradu od 15 milijuna ljudi koji je poznat po svom opuštenom odnosu prema mačkama lutalicama, grupe volontera grade elegantne kuće za svoje susjede mačke.

Tamo mačke mogu pronaći doniranu hranu i igračke, jastučiće i kutije kako bi ih zaštitile od loših vremenskih uvjeta, pa čak i novog vlasnika ako imaju sreće.

Sve je počelo davne 2008. godine, kada je, prema jednom izvoru, arhitektica interijera po imenu Didem Gokgoz redovito prolazila kroz park na putu na posao u četvrti Sisli—u kojoj je uvijek bilo mačaka lutalica koje su pokušavale pronaći mjesta za grijanje zimi. Pokušavajući pomoći mačkama, postavila je nekoliko plastičnih kutija u koje su se mogle skloniti oko parka Mistik, no službenici su ih uklonili jer su ih smatrali ružnim prizorom.

Postupno je Gokgoz upoznala ljude koji će hraniti mačke lutalice, te je napravila plan za izgradnju profinjenijih i ugodnijih skloništa usidrenih u zemlju lancima. Gokgoz je pozvala gradonačelnika na sastanak, a o toj se ideji razgovaralo u okolnostima koje su možda potaknule potrebu za nekom vrstom akcije. “Bilo nas je troje na kiši: ja, moj prijatelj odvjetnik, i gospodin Mustafa Sarigul [tadašnji gradonačelnik Sislija]”.

“Pokazali smo mu naše dizajne, objasnili kako će funkcionirati . Gospodin Sarigul je pažljivo slušao i rekao: ‘OK, učinimo to; ako mislite da funkcionira, podržat ćemo to.”

Procijenjena na 125.000, populacija mačaka lutalica u Istanbulu je jako cijenjena komponenta metropole. Dokumentarac pod nazivom Mačka iz 2016. bio je hit međunarodne publike i otkrio je zanimljiv odnos između krznenih stanovnika grada i njihovih ljudskih susjeda.

Nakon što je g. Sarigul dao riječ da nove kuće neće biti uklonjene, Gokgoz je postavila dvije kuće u parku Mistik sa svojim prijateljima. Kuće u parku Mistik, hirovite i šarene, bile su prekretnica, koja je nakon što su ih izvijestile lokalne vijesti doživjela replikaciju u parkovima u 39 gradskih četvrti.

Gokgoz je bila preplavljena zahtjevima za izgradnju kuća: za dva sveučilišta, kafiće, pa čak i za Tursku banku za industrijski razvoj. Nakon toga uslijedili su zahtjevi da se grade kuće za mačke u mjestima dalje: u gradovima Alanya, Izmir i Gaziantep.

“To je postalo nešto normalno; pojedinci traže kućice za mačke”, rekla je. “To je bio naš glavni cilj i mi smo ga postigli. Danas svi prihvaćaju da mačke moraju imati svoj životni prostor u gradu.”

Ova nova situacija omogućuje volonterima, koji se često organiziraju putem WhatsApp grupa, da pomnije prate živote mačaka, osiguravajući da lutalice koje dođu u zajednicu budu sterilizirane i kastrirane, te da se mogu brzo riješiti svi znakovi bolesti.

Komentari