Iskrenost nije na cijeni niti u polju umjetnosti

149

 

Oscar

Što je Hollywood? Glamur, umjetnost, ljepota, gluma, pjesma, savršenstvo i ideali? Sve je ovo samo jedna vizija koju mi mali ljudi imamo kada nam mediji plasiraju onu idealnu sliku večeri dodjele Oscara ili sličnoga eventa. Hollywood je u našoj percepciji nešto nedostižno i pomalo nestvarno i nerealno. Ali, čini se da je bolje da tako i ostane.

Svega nekoliko dana prije najveće noći filmske industrije, ulični je umjetnik uzburkao duhove podsjetivši na mračnu stranu Hollywooda.

U četvrtak je pored zvijezde Elvisa Presleya na pločniku Hollywood Boulevarda osvanula statua Oscara u prirodnoj veličini. Ništa to ne bi bilo neobično da kipić zauzima svoju uobičajenu trijumfalnu pozu, a ne onu umjetnika Plastic Jesus (kako sam sebe naziva), gdje Oscar na sve četiri šmrče „lajne“ kokaina s crvenog tepiha. Pod kipom je bio natpis “Najbolja zabava u Hollywoodu”.

Statua je kasnije, nakon službenih žalbi vlastima, uklonjena. Umjetnik, Plastic Jesus, na svojoj je internetskoj stranici objavio da je želio ukazati na skriveni problem ovisnosti u Hollywoodu. Problem koji se, kaže on, uglavnom ignorira sve dok ne umre neka od velikih zvijezdi.

Je li ovo realnost svugdje u umjetničkom svijetu, ali je samo naglašena u Hollywoodu gdje financijskih sredstava ima više, pa je time droga i dostupnija? No, ono što je najtužnije u ovom događaju jest da se iskrenost u nijednom aspektu, pa tako niti u slobodi izražavanja kroz umjetnost, očigledno ne cijeni. Kipić Oscara pun je značenja, a upozorava na veliki problem današnjice u pogledu droge koja je svugdje i svima dostupna, a još uvijek je u velikoj mjeri tabu tema. Dok se ne dogodi ono najgore, a onda je ionako kasno da pričamo kako se to moglo spriječiti.

Iako velika kontroverza postoji u pogledu konkretno ovoga postavljanja statue Oscara, ipak je još veća ona gdje je ista uz tužbu uklonjena. Idealiziramo svijet filmske i glazbene industrije, a činjenice su da je tamo zastupljenost raznih narkotika vidno najveća. Kakvu onda sliku te savršene glumačke i pjevačke osobe/figure šalju mladima?

 

Mia Mohorić

Danas.hr

 

Komentari