Hrvatski pomorci u talijanskim teritorijalnim vodama OPET spasili više od 200 ljudi!

67

pomorci rijeka

Posada suplajera “Kehoe Tide”, kojim zapovijeda Riječanin kapetan Željko Vuković, zajedno s drugim časnikom, također Riječaninom Bojanom Tasićem početkom svibnja spasila je 142 emigranata iz mora između Libije i Italije!

Nešto više od mjesec dana kasnije hrvatski pomorci opet su imali odlučujuću ulogu u spašavanju, ovaj puta 214 emigranata koji su se opet u prenakrcanom brodiću kretali prema Italiji.

Naime, 30. lipnja emigranti su krenuli iz Libije prema Italiji, ostali bez goriva, bez pogona, iscrpljeni, na milost i nemilost moru.

Riječaninu, Željku Vukoviću, kapetanu suplajera “Kehoe Tide” na kojem kao prvi časnik plovi također Riječanin, Bojan Tasić , stigla je obavijest od talijanske obalne straže da se negdje na tom području nalazi brodica koja je u opasnosti.

“… pa smo išli okolo i pronašli ih. Bili su izgoreni od sunca, dehidrirani, u lošem stanju, pa smo u dogovoru s Talijanima uzeli ih na brod, tretirali ih za opekotine od sunca koje su bile baš izrazito jake. Svi su spašeni, ovaj puta smo još promptnije reagirali tako da nema žrtava. Oko 2 ujutro su predani talijanima. Ne znam šta bi rekao..uvijek se ponavlja ista priča. Oni ih u Libiji potjeraju van noću kad ima dosta sjena od svijetala od platformi pa ih lažu da je to Italija i ujutro kad svane i kad nestane svjetlo platformi onda ne znaju di su i tu krene sve naopako..”, ispričao je Željko Vuković.

pomorci rijeka

Kapetan se šali da ga je već malo i strah pogledati kroz prozor!

pomorci
” Ljudi ne znaju koji je to kažin s Libijom …Talijani su u tom istom danu već 19 puta imali akcije spašavanja na istom potezu. Oni su isto fenomenalni i stvarno odrađuju odličan posao!”.

I tako hrvatski pomorci bilježe dva najveća podviga unatrag nekoliko godina i to u samo mjesec dana razmaka. Još jednom svaka čast našim pomorcima!

Inače, Tide Waterov brod kojem je na čelu Riječanin Vuković ima miješanu posadu (zapovjednik i drugi oficir su Hrvati a ostatak posade čine Egipćani, Rusi, Ukrajinci i jedan Filipinac) a rade na stand by-u za hrvatsku platformu Zagreb 1 koja buši u libijskim vodama.

Izvor: Rijeka Klik

Komentari