Prema izvještaju o putničkoj i turističkoj konkurentnosti, Hrvatska je u odnosu na 2013. napredovala za dva mjesta, te je sada 33. od ukupno 141 zemlje navedene u izvještaju. Ono što se uzima u obzir prilikom slaganja liste su kulturni sadržaji, poslovna putovanja, infrastruktura zračnog prometa, poslovno okruženje, zdravlje i sigurnost.

Na vrhu liste nalazi se Španjolska, što uz raznolikost zemalja u top 30, svjedoči kako zemlja ne mora biti bogata da bi imala snažan turistički sektor. Ono što pak treba je suočavanje s brojnim izazovima u turizmu, poput politike viznog režima, poslovne etike, boljeg iskorištavanja IT tehnologije, zaštite okoliša i promocije kulturnog naslijeđa.

Sve to vodi ekonomskom rastu i stvaranju novih radnih mjesta, a 33. mjesto na listi 141 zemlje potvrđuje potrebu daljnjih ulaganja i razvoja turizma kao jedne od ključnih grana ekonomije.

Da su to drugdje već shvatili pokazuje pojava novih rastućih tržišta poput Kine, Meksika, brazila i Singapura u top 30. Također, izvještaj pokazuje kako nova srednja klasa iz zemalja poput Kine, stariji turisti sa Zapada te tzv Millenials generacija oblikuje turističku industriju.

Pogledajte cjeloviti izvještaj.

World’s Most Tourist-Friendly Destinations

1. Španjolska
2. Francuska
3. Njemačka
4. SAD
5. Ujedinjeno Kraljevstvo
6. Švicarska
7. Australija
8. Italija
9. Japan
10. Kanada

33. Hrvatska

B.Ž.