Hoće li odjeća uskoro biti izrađena od biorazgradivih algi?

18

U doba COVIDa-19, kada nam nužnost nalaže da migriramo svoje živote i radimo na internetu više nego ikad prije, Central Saint Martins BA, Scarlett Yang, korak je ispred nas. Kada je emisija BA otkazana zbog zaključavanja, Yang je odustala od ideje stvaranja fizičke zbirke mode, odlučivši umjesto toga digitalno simulirati sve njezine konačne dizajne u Cinema 4D. Ipak, digitalna stručnost nije jedina struna kreativnog luka. Vođena svojom snažnom ekološkom savješću, 24-godišnja dizajnerica također je za svoj konačni projekt razvila održivi biomaterijal koji je stanju u potpunosti se biorazgraditi u vodi u roku od 24 sata. Naime, odjeća Scarlett Yang izrađena je od algi. Za svoj rad nagrađivana je prestižnom nagradom Louis Vuitton za održivost.

Prvo prodiranje u digitalno kreativno izražavanje započelo je kad je bila tinejdžerica, a za to vrijeme bila je ozbiljno uronjena u igre, cosplay i svijet japanske mange. “Shvatila sam da mi se jako sviđa koncept izražavanja oko teme ljudskog tijela, ispitivanja identiteta kroz likove i odjeću.” Njezin je današnji rad fascinantna kombinacija fizičkog i ekstremnog virtualnog; istraživanje načina na koji se ova dva suprotstavljena elementa mogu kombinirati i međusobno međusobno komunicirati. Objašnjava: “Projekt iskorištava moći prirode i tehnologije kako bi prikazao ljepotu prirodnih oblika života, izazivajući gledatelje konceptom materijalnih životnih ciklusa i predlažući novi smjer za održivu modu.”

Za Yang je dizajniranje uglavnom proces ugrađivanja apstraktnih koncepata, ideja i materijalnih zanimljivosti u kontekst njezina rada. “Prilično sam otvorena za različite estetike, stilove i reference. Imam mnogo hobija, ali jedna stvar kojom se ne bavim je referenciranje modnih časopisa. Zaista sam velika u materijalnosti, u ispitivanju stvari oko sebe. Također sam vrlo teoretska osoba – nisam čisto vizualna osoba. “

Dizajnerica je provela vrijeme i u Nizozemskoj i u Japanu, gdje je radila u Biolabu usmjerenom na održivost u Amsterdamu, nakon čega je rezidencija umjetnice bila u Tokiju. Upravo je u Biolabu započela svoj istraživački put u dizajnu algi. Kasnije, tijekom boravka u Tokiju, izložila je medijsku instalaciju koja istražuje virtualni život i digitalizira modu unutar virtualnog izložbenog prostora. Dok je bila u Japanu, Yang je mogla posjetiti razne tvornice i mlinove u Kyotangu, gdje je otkrila protein svilene čahure – poznat i kao sericin – nusproizvod koji ostaje u industrijskim otpadnim vodama nakon što se svilena vlakna operu i prokuhaju tijekom proizvodnog procesa.

Nakon puno istraživanja i eksperimentiranja s materijalom, dizajnerica je uspjela formulirati biomaterijal, kovanu serpentinsku čipku, koja koristi ovaj otpad od svilene čahure i kombinira ga s ekstraktom algi iz vrste crvenih morskih algi koje se često uzgajaju u Aziji. Radila je s 3D printanjem i tehnologijom laserskog rezanja kako bi oblikovala selektivne uzorke na biotekstilu i kako bi primijenila sericin, koji bi se zatim stvrdnuo u strukturu nalik na staklo koja bi se mogla koristiti za izradu odjeće. Fizički oblik ovog materijala koji se neprestano razvijao, omogućio je Yang da povuče paralele između svog rada i stalne promjene osobnosti osobnog identiteta, prolaznosti njezinog biomaterijala koji služi kao metafora za ovaj osjećaj osobne evolucije.

“Ovo je rezultat intenzivnog eksperimentiranja i razvoja u laboratoriju, konačni ishod je odjeća nalik na staklo izrađena od ekstrakta algi i bio otpada svilene čahure, inače nusproizvod u proizvodnji tekstila. Ovaj osjetljivi, reaktivni materijal reagira izravno na svoju okolinu i u stanju se u potpunosti biorazgraditi u vodi u roku od 24 sata. S ključnim fokusom na održivost, za projekt sam koristila 3D tehnologije za generiranje modela oblika tekstila, digitalnu izradu kalupa za lijevanje i izlaganje odjeće, istovremeno služeći svjesnom smanjenju otpada, za razliku od neodrživog modnog sektora”, ističe dizajnerica.

No, Yang nije jedina. Njujorška dizajnerica Charlotte McCurdy stvorila je vrstu plastike koristeći alge koju je upotrijebila za jaknu koja upija CO2 iz atmosfere. Kanadsko-iranska dizajnerica Roya Aghighi od odjeće izrađene od algi može fotosintezom pretvoriti ugljični dioksid u kisik. I neke poznate osobe također počinju eksperimentirati s materijalima iz prirode pa je tako Jason Momoa lansira veganske tenisice izrađene od algi.

Izvor: 1Granary

Komentari