Haljine, haljine i opet haljine…

992
haljina

Haljine – kratke, dugačke, balske, vjenčane, male crne, ležerne i stroge poslovne. Haljine su svakako najženstveniji odjevni predmet. Najženstveniji i najpraktičniji. Niti jedan drugi odjevni komad ne odijeva od glave do pete i ne spašava nas onih dana kada baš ništa ne stoji kako bismo mi to željele. Haljina je oduvijek bila simbol ženstvenosti i oduvijek je najbolje isticala svu raskoš ženskog tijela. Iako, ne smijemo zaboraviti, haljina je u antičko doba bila univerzalni odjevni predmet, no u suvremeno doba, ništa tako snažno ne simbolizira ženstvenost kao ONE. Od kultne Chanelove male crne haljine, do trenutno najmodernijih banded dresses od Hervea Legera, no nema do onih svakodnevnih haljinica koje odijevaju razne generacije djevojčica, djevojaka i žena. Otkada je Coco Chanel sukladno svom dječačkom, a opet iznimno ženstvenom karakteru odlučila žene osloboditi raskošnih i pompoznih slojeva i slojeva tkanine, haljina je ujedno postala i najjednostavniji odjevni predmet. Koliko god klišej bio, ali koja od nas se uistinu nije barem jednom odlučila za little black dress, i tako riješila vječnu modnu dvojbu – kako biti primjereno odjevena. Ona, zapamtite, uistinu uvijek pali. Sukladno godišnjim dobima, mijenjaju se boje i materijali trendovskih haljina. Ove zime mnoge od nas odlučile su se za popularne pletene haljine, sive ili crvene boje, koja u zimske dane unosi dašak vedrine. Kombinacija s toplim grilonkama ili tajicama postala je uniforma moderno, a praktično odjevenih dama koje se ne žele odreći svoje ženstvenosti, iako su preko dana uvijek u žurbi. Ako govorimo pak o svjetskim trendovima, ne postoji veliko modno ime koje u svojem modnom opusu nema barem jednu kolekciju u potpunosti posvećenu haljinama. Najveći od najvećih, posljednji modni car, nedavno umirovljeni Valentino, tvorac je nekih od najljepših crvenih modela na svijetu.

Karl Lagerfeld nasljednih Chanelova carstva, tradicionalno svaku svoju reviju završava vjenčanicom koja je sve samo ne klasična i bijela. Mnoge svjetski poznate glumice ili pjevačice dio svoje svjetske slave duguju upravo nekoj haljini u kojoj su se pojavile na crvenom tepihu i zauvijek ušle u povijest. Svi još uvijek pamte duboko dekoltiranu Versaceovu haljinu koju je Jennifer Lopez nosila na dodjeli Grammya, ili crnu haljinu uhvaćenu tek predimenzioniranim sigurnosnim iglama u kakvoj se pojavila Elizabeth Hurley, dok je još bila tek djevojka Hugha Granta. Veliki novitet na modnom nebu je i Herve Leger (čiju je kreaciju nosila i Beyoncé za svojeg ljetnog posjeta Dubrovniku), koji je sa svojim haljinama sastavljenima od mnoštvo traka (banded dresses), unio pravu revoluciju među haljinama.

Trake se savršeno obavijaju oko ženskog tijela i ističući sve prednosti, a skrivajući sitne nedostatke. Revolucija se odnosi i na činjenicu da nakon godina vladavine heroin chic izgleda među manekenkama, Legerove haljine puno bolje stoje na stvarnim ženama koje slave ženske obline. Ni hrvatski dizajneri ne zaostaju za svjetskima. Mnogi dizajneri u Hrvatskoj svoje modne uspjehe mogu zahvaliti haljinama. Matija Vuica specijalizirala se samo za njih, a nema mladenke u Hrvatskoj koja nije maštala o Sposinim raskošnim modelima. Upravo su vjenčanje i maturalne večeri prave prilike da se svaka od nas osjeti barem na jedan dan kao princeza u bajkovitoj kreaciji. Kada ste vidjeli da junakinja iz bajke nosi traperice? Upravo su haljine odjevni predmet koji ne dijelimo s muškarcima. I zato uživajte svakodnevno u njihovoj ženstvenosti, praktičnosti i atraktivnosti, jer kraljica ženske garderobe nikada ne izlazi iz mode!

Nina Goleš

Komentari