Greta Thunberg na naslovnici Voguea: “Dok imam vašu pažnju, razgovarajmo o tome koliko brza moda doprinosi klimatskoj krizi”

92
Izvor: Screenshot Instagram

Kad se većina poznatih osoba pojavi na naslovnici časopisa, objavljuju fotografije na internetu i zahvaljuju svom šminkeru i fotografu te govore o tome kako su bili uzbuđeni što će se pojaviti na naslovnici.

Kad se klimatska aktivistica Greta Thunberg pojavi na naslovnici časopisa Vogue, na Instagramu napiše: “Dok imam vašu pažnju, razgovarajmo o tome koliko brza moda doprinosi klimatskoj krizi. Modna industrija ima veliki doprinos klimatskoj i ekološkoj krizi, a da ne spominjemo njezin utjecaj na bezbroj radnika i zajednica koji se eksploatiraju diljem svijeta kako bi neki uživali u brzoj modi koju mnogi tretiraju za jednokratnu upotrebu.

Mnogi čine da izgleda kao da modna industrija počinje preuzimati odgovornost, trošeći fantastične iznose na kampanje u kojima se predstavljaju kao ‘održive’, ‘etične’, ‘zelene’, ‘klimatski neutralne’ i ‘poštene.’ Budimo jasni: Ovo gotovo nikada nije ništa drugo do čisto pranje zelenila. Ne možete masovno proizvoditi modu niti konzumirati ‘održivo’ danas. To je jedan od mnogih razloga zašto će nam trebati promjena sustava ”, nastavila je mlada aktivistica.

Samo velika Greta Thunberg može otići na naslovnicu najboljeg svjetskog modnog časopisa i govoriti o tome kako modna industrija ubija klimu. I nije u krivu. Na primjer, potrebno je više od 2000 litara vode za izradu jednog para traperica. Naravno, postoje robne marke koje pokušavaju postati više održive, poput Levi’s Water<Less traperica koje u proizvodnom procesu troše do 96% manje vode. No, kako je Good Housekeeping istaknuo, “ne postoji nešto poput ekološke odjeće” tj. svi odjevni predmeti imaju barem neki negativan utjecaj na okoliš. Najodrživije što možete učiniti je kupiti odjeću koja je već bila nošena, tj. rabljenu odjeću ili novu odjeću izrađenu u potpunosti od recikliranih materijala.

Thunberg je za Vogue Scandinavia zapravo rekla: “Zadnji put sam kupila nešto novo prije tri godine i to iz second handa. Samo posuđujem stvari od ljudi koje poznajem. ”

Izvor: Scary Moomy

 

Komentari