Gigantska Marilyn Monroe

169

Skulptura filmske ikone Marilyn Monroe visoka čak osam metara, predstavljena je u subotu, 16.07., u centru Chicaga. Slavna glumica prikazana je u legendarnoj sceni iz filma “Sedam godina vjernosti” iz 1955. godine kada stoji iznad ventilacijskog otvora koji joj je podignuo haljinu. Skulptura je postavljena na dijelu Michigan avenije, poznatijem kao Magnificent Mile (Veličanstvena milja) gdje se često organiziraju neobični umjetnički performansi. Iako je originalna scena filma snimljena u New Yorku, ova je instalacija nekako simpatično sjela u Chicago, znan kao „vjetroviti grad“.

Prolaziti ispod osmometarske ženske stražnjice, ili ispod njene suknje (kako vam već odgovara) nedvjobneo će izazvati rekacije, što dobre, što loše. Tako se demonstrativno već javio jedan od najpoznatijih bloggera u Chicagu Abraham Ritchie (inače bloggeri su tamo puno, puno, puno utjecaniji nego kod nas, i često kroje mišljenje javnosti o raznim temama) koji je konstatirao da se radi o seksističkoj, ne baš kvalitetnoj skulpturi koja potiče na voajerizam.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, i možda je upravo to dobro kod ove skulpture, da izazove reakciju, mišljenje, razmišljanje i finalno interakciju.

Idejni tvorac divovske statue, inače, je umjetnik Seward Johnson, a zavodljiva Marilyn će u centru Chicaga biti izložena do proljeća 2012. godine. Inače, originalna bijela haljina koju je Marilyn nosila u spomenutom kultnom filmu redatelja Billya Wildera, prošli je mjesec na aukciji prodana za fascinantnih 4,6 milijuna dolara.

Emira Brkić

Komentari