Finci na Eurosongu ponovo žestoki!

220

pertti kurikka

Finska je jako dugo muku mučila s ovim glazbenim natjecanjem, vrlo često završavajući na posljednjem mjestu, nekoliko puta i s 0 bodova. Sve se to promijenilo 2006., kada su šokirali Europu maskiranim heavy metal bendom Lordi i pobijedili. Bila je to jedina finska pobjeda u proteklih 50 godina. Mogu li ponoviti taj uspjeh? Kladioničari kažu da imaju velikog favorita ove godine.

Taj je favorit četvoročlani punk bend PKN (Pertti Kurikan Nimipaivat), čija je jednoipolminutna pjesma “Aina Mun Pitaa” ove subote izabrana od strane finskih gledatelja kao predstavnica za veliko finale Eurosonga u Beču u svibnju. Pjesma govori o svakodnevnim životnim izazovima, što je svakako nešto o čemu ovaj kvartet ima što za reći.

Svi članovi benda imaju autizam i Down sindrom, ali odbijaju sažaljevanja i smatraju da svaka osoba s poteškoćama mora biti hrabrija u izražavanju svojih želja. Oni svoj stav iskazuju jasno i glasno! 2015. punk po prvi put na pozornici natjecanja koje inače favorizira eurodance i pop, to svakako treba vidjeti.

Prema kladioničarima, kao veći favoriti od njih glase samo Italija i Estonija.

Poslušajte: Pertti Kurikan Nimipaivat – Aina Mun Pitaa

 

B.Ž.

Komentari