Uređujete dom? Probajte Japandi stil.

288

Možda ne mislite da Japan i Skandinavija imaju mnogo toga zajedničkog, ali što se tiče elemenata dizajna, sličniji su nego što možda mislite. Estetika svakog usredotočuje se na jednostavnost, prirodne elemente i udobnost, pa ne čudi da vidimo kako sve više dizajnera kombinira dva izgleda i naziva ga “Japandi” (Japanski i Skandinavski). Iako relativno novi trend, već pomalo preuzima Instagram feedove.

Prema Leni Calas iz Ward 5 Designa, “Japandi dizajn kombinacija je skandinavske funkcionalnosti i japanskog rustikalnog minimalizma kako bi se stvorio osjećaj umjetnosti, prirode i jednostavnosti.” Ova fuzija stvara savršenu kombinaciju funkcije i oblika, usredotočujući se na čiste linije, svijetle prostore i svijetle boje.

Koji su elementi Japandi stila?

Savršena fuzija japanskog i skandinavskog dizajna usredotočuje se na minimalistički dizajn koji je estetski ugodan, ali vrlo funkcionalan. Očekujte mnoštvo prirodnih materijala, prigušenih boja, čistih linija i minimalnog, ali dobro uređenog namještaja. Japandi dizajn nije oskudan – namjeran je.

George&Willy, Pinterest

Japandi stil odlikuje se lijepom obradom s naglaskom na kvalitetu i ručno izrađene komade. Obiluje i neutralnim bojama koje nadopunjuju Japandi namještaj i druge elemente. Tipično se biraju smirujuće palete, a kada se ugrade svjetlije boje, to se radi smisleno i suptilno. Uz to, Japandi stilovi često ističu održivost. Prevladavanje prirodnih materijala i jednostavni dizajni čine ga izvrsnim eko prihvatljivim dekor stilom. Sa sve više potrošača koji gledaju na ekološku estetiku, popularnost ovog stila ne čudi.

Kako japanski i skandinavski stil funkcioniraju zajedno?

Ako ste upoznati sa Scandi dizajnom, sigurno ste naišli na pojam “Hygge”. Ovo je skandinavski koncept udobnosti i dizajna, a posljednjih nekoliko godina popularnost mu samo raste. U osnovi, vaš bi dom trebao biti vaše utočište i pružati osjećaj ugode svaki put kad uđete na ulazna vrata.

Sada spojite tu ideju s japanskim pojmom “wabi-sabi”, ili idejom da u nesavršenosti ima ljepote – i dobili ste Japandi. Japanski i skandinavski dizajnerski stilovi tako dobro surađuju jer su oboje ukorijenjeni u minimalizmu i udobnosti. Njihova zajednička estetika spaja se u stil koji je lagan i sofisticiran.

A tamo gdje se dva pristupa razilaze, njihove se razlike zapravo nadopunjuju. Tamo gdje su japanski interijeri uglađeni, nordijski su rustikalni. Bogatije (ali i dalje neutralne) boje japanskog dizajna pomažu da se oštre palete skandinavskih domova ne doimaju klinički ili hladno.

Kako u svoj dom uvesti Japandi stil?

Ako ste ljubitelj minimalizma i “Hyggea”, velika je vjerojatnost da ste već počeli eksperimentirati sa Japandi stilom. Da biste se doista poigrali s ovim izgledom, usredotočite se na prirodne materijale poput neobrađenog drveta ili komada bambusa koji unose osjećaj prirode i pojednostavljenu ljepotu. Preporuča se upotreba prigušenih boja s primjesama blijedo zelene ili unošenje biljaka i zelenila u svoj dom kako biste mu dali osjećaj života na otvorenom.

George&Willy, Pinterest
George&Willy, Pinterest

Smanjenje nereda također je ključno za postizanje Japandi stila. Ova estetika dizajna fokusira se na čiste linije i otvorene prostore. Ali ako imate aktivno kućanstvo i borite se za pronalaženje tog minimalističkog izgleda, možete isprobati “umjetni minimalizam” s prirodnim spremnicima poput kutija i košara, ugrađenih ili sklopivih zaslona kako biste sakrili višak stvari.

The Fabulous Fleece Co.,Pinterest
The Fabulous Fleece Co., Pinterest

Da biste postigli najbolje iz oba svijeta, koristite udobnost Hyggea s toplim teksturama i mekanim komadima zadržavajući eleganciju japanskog dekora. Iako su oba stila usredotočena na utilitarno, važno je u svom prostoru zadržati zen-osjećaj smirenosti.

Budući da je Japandi dizajn usredotočen na izradu, nemojte razmišljati o čestim promjenama. Potražite komade namještaja koji će trajati. To je jasna kontra kulturi jednokratne upotrebe koju smo tako dugo prihvatili. Umjesto toga, usredotočite se na dijelove koji su održivi i sigurni za naš planet.

Iako i Japandi i Hygge dekor stilovi nisu novi, njihova kombinacija će sigurno biti trend u porastu tijekom sljedećih nekoliko godina.

Komentari