UP Candle Design iz Kastva: “Konzumeristička kultura je sveprisutna i ponekad se čini da su pokušaji promjene borba s vjetrenjačama”

434

Tim UP Candle Design čine mladi bračni par iz Kastva Margarita i Juriša Puratić, koji se bave dizajnom i proizvodnjom skulpturalnih svijeća kombinacijom 3D tehnologije i tradicionalnih tehnika. S obzirom na to da je većina svijeća na tržištu proizvedena u masovnoj proizvodnji od parafinskog voska ili raznih mješavina sa sintetičkim aditivima, koji posljedično imaju negativan utjecaj na zdravlje, ovaj par okrenuo se ekološkim, održivijim i zdravijim varijantama izrade svijeća.

Juriša Puratić je po struci pomorski nautičar s dugogodišnjim iskustvom plovidbe. “Kako se u pomorstvu nikada nisam do kraja pronašao, prvom pruženom prilikom sam se zaposlio na “kopnu” gdje sam radio nekoliko poslova. Vrlo brzo sam naučio kako je hrvatsko tržište rada dosta skučeno za nekoga s mojom profesionalnom pozadinom što mi je dalo priliku da se posvetim hobiju 3D modeliranja i printanja”, kazao nam je Juriša Puratić.

S druge strane, Margarita Puratić je po zanimanju mag. oec. te je zaposlena u struci. Međutim, na porodiljnom je napokon uspjela pronaći malo vremena za istraživanje i širenje svojih interesa u kreativnim procesima. Upravo tako je i sve krenulo s UP Candle Designom. Izrada skulpturalnih svijeća je i dio obiteljskog naslijeđa, no taj hobi je nakon dolaska djece pao u drugi plan. Kada je Juriša Puratić ostao bez posla, počela se formirati ideja o pokretanju vlastitog biznisa u koji bi se integrirali segmenti u kojima su oboje uživali i kroz koje su se mogli prepustiti kreativnosti: 3D tehnologija, dizajn i modeliranje.

up candle design

Naziv brenda UP Candle Design je izvedenica prezimena ovog dvojca istovremeno implicirajući i razinu temeljnih vrijednosti kojima teže i koje promoviraju kroz brend. Ističu kako jedinstven autorski dizajn i pažljiva obrada tradicionalnim tehnikama čine njihove svijeće i proces drugačijim od ostalih. Skulpturalne forme pružaju interesantnu igru svjetla i sjene kad je svijeća zapaljena, dok istovremeno mogu poslužiti kao samostalni apstraktni komad dekora i bez da ih se zapali.

“Roditeljstvo nas je ponukalo da re-evaluiramo svoje vrijednosti i način života. Stoga smo u svoje svijeće inkorporirali ekološku i meditativnu komponentu. Kroz simboliku forme, metodu rada i korištenjem prirodnih materijala trudimo se promicati ideje ekologije, održivosti i svjesnosti. Konzumeristička kultura je sveprisutna i ponekad se čini da su pokušaji promjene borba s vjetrenjačama. Masovna proizvodnja usprkos svojim benefitima (niže cijene i dostupnost robe / proizvoda) dugoročno nije održiva, ponajviše zbog svog direktnog devastirajućeg utjecaja na okoliš i posredno na nas. Nekontrolirani kapitalizam ima za posljedicu opću devalvaciju pa smo tako i mi, potrošači koji integriramo tu robu masovne proizvodnje u svoj život, ostali prazni sudjelujući u toj destruktivnoj petlji. Za izlazak iz tog začaranog kruga potrebna je promjena paradigme. U svijesti suvremenog potrošača i proizvođača događa se pomak – ljudi su educirani, osvješteniji i žele biti dio pozitivne promjene. Znanstveni i tehnološki napredak omogućio je malim proizvođačima, rukotvorcima i kreativcima da se probiju na tržište zajedno sa “velikim” igračima. Danas više nego ikada kupac ima izbor i mogućnost svojim odlukama utjecati na strukturu industrije i tržišta”, opisuju nam.

UP Candle Design
Priprema kalupa za lijevanje

Juriša i Margarita svoje svijeće lijevaju i obrađuju ručno po narudžbi od prirodnih voskova soje i repice, koji gore sporije, biorazgradivi su i ne otpuštaju štetne spojeve. U svijećama koriste 100 % pamučne fitilje, kojima se smanjuje crni dim pri gorenju, a time i utjecaj na okoliš.

“Popularnost svijeća je narasla, posebice za vrijeme pandemije, no veliki dio tržišta su zauzimale (i zauzimaju) svijeće u čaši. Tek nekolicina proizvođača proizvodi svijeće na ovaj način upravo zbog kompleksnosti proizvodnog procesa, završne obrade i samim time otežane automatizacije. Iako odnedavno popularizirano i tržište skulpturalnih svijeća su preplavili isti modeli. Trenutna kolekcija se sastoji od 10 modela, ali pripremamo i neke nove kroz koje se igramo s drugačijim oblicima i konceptima,” govore nam.

Na pitanje zašto su odabrali baš svijeće, odgovaraju nam: “Mekoća i suptilnost voska pokazala se idealnom za stvaranje apstraktnih skulpturalnim formi objedinjenih u estetskom, ali ujedno i funkcionalnom proizvodu. Volimo svijeće i njihovu simboliku – one su integralni dio ljudske civilizacije i svijesti koje vežemo uz razne duhovne i kulturalne rituale. Simboliziraju toplinu, duhovnost te pozivaju na refleksiju i relaksaciju.”

up candle design
Vađenje iz kalupa

Inspiraciju za svijeće pronalaze u svemiru i stvarima koje nas okružuju. Na koji način vas svemir, priroda i stvari iz našeg okruženja inspiriraju, pitamo ih. “Uživamo u kreativnom procesu. Stvaranjem nečeg opipljivog uz istovremeno “poliranje” vještina potrebnih da bi se finalni produkt utjelovio, poznavanjem prirode materijala koji obrađujemo, nadilazimo vlastite granice i pronalazimo centar, smisao i bolju verziju sebe. Priroda je naša vječna inspiracija pa tako i naši modeli manifestiraju organske, ali i geometrijske apstraktne oblike u kojima pored postojeće, promatrač nalazi vlastitu, sebi svojstvenu interpretaciju. Živimo u prekrasnom Kastvu omeđeni šumom s jedne i pogledom na Kvarner s druge strane. U takvom okruženju teško je ostati ravnodušan i ne razviti duboko poštovanje prema velebnosti i veličanstvenosti prirodnog organizma i ekosistema kojeg smo i sami dio.”

up candle design

Više o UP Candle Designu možete pronaći na:

IG: https://www.instagram.com/upcandledesign/
FB: https://www.facebook.com/upcandledesign/
Web: https://upcandledesign.com/

Tekst: Lidija Balog

Foto: UP Candle Design

Komentari