Tko to piše Feljton dizajn

283

Svaki tjedna u sklopu rubrike Feljton dizajn, na zanimljiv I slikovit način pokušavam vam približiti svijet dizajna, svijet u koji sam ja kročila još od malih nogum, kada su crtanje I kreiranje bila moja glavna zanimacija.

No, prvi put se ozbiljnije upoznajem s industrijskim dizajnom, u srednoj školi, Školi za primjenjenu umjetnost u Rijeci, gdje sam otkrila osim dizajna i fotografiju. Paralelno s tim izlagala sam svoje slike i crteže na raznim izložbama u Rijeci.

Daljnje školovanje nastavljam izvan Hrvatskih granica u Sloveniji na Akademiji za likovno umetnost, smjer industrijski dizajn. Na poziv Slovenskog doma Bazovica u Rijeci, 2005 godine imala sam samostalnu izložbu Industrijski predmeti s kojom sam publiku upoznala s svojim načinom rada i razmišljanja o industrijskom dizajnu.

Tokom studija jedan semestar provela sam u Zagrebu na Fakultetu za arhitekturu, smjer dizajn u želji da upoznam način i princip rada u Hrvatskom dizajnu. Na trećoj godini susrećem se s dizajnom i obradom stakla među kojima mi je najdraže postalo ručno graviranje s kojim se i danas bavim. Svoje radove izložila sam na izložbi Majka priroda 2008 u Rijeci u galeriji Kružna gdje sam ujedno bila i voditelj izložbenog prostora. Iste godine diplomirala sam u Ljubljani gdje sam s diplomskim radom osvojila brojne nagrade među kojima ističem,
Zlatno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za najbolju inovaciju u godini 2007 za multifunkcionalni namještaj i projekt -4sides4-; priznanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani za posebna umjetnička postignuća u akademskoj godini 2006/2007; Zlatnu plaketu časopisa Naš dom, 5 Studeni 2007. za project -4sides4- ; nagradu iF design awards za projekt -4sides4home- koji je ocijenjen na podlozi vanjskog izgleda, funkcionalnosti, upotrebljivosti i inovativnosti,te time je stavljen na listu među 100 Best Of 2009. U 2009 za tu nagradu If concept bilo je prijavljeno 3200 projekata.

Svoja znanja nakon fakulteta prikupljala sam radeći u struci na području grafičkog, industrijskog i dizajna interijera. Moje radove u dizajnu mogu opisati kao multifunkcionalne, praktične, jednostavne i zanimljive. U potrazi za rješenjima mnogih svakodnevnih problema u opremanju interijera, dolazim do novih ideja za dizajn namještaja i svih ostalih predmeta. Stvoriti nešto što će ukrašavati prostor nečijeg stana,kuće ili poslovnog prostora želja je svakog dizajnera. Danas sam samostalna dizajnerica i svakodnevno dolazim do novih ideja koje izlažem na tematskim izložbama, sajmovima među kojima su prvi Elle dekor sajam u Zagrebu, Ambienta Top ideja Gospodarsko razstavišće u Ljubljani i HDD u Zagrebu. Na natječaju Top ideja na kojemu se prijavilo mnogo dizajnera, moj dizajn ušao je u 30 odabranih za koje sam dobila Priznanje za sudjelovanje na Ambienti 2010- TOP IDEJE, Gospodarsko razstavišće, 11. 2010. Ljubljana, Slovenija.

Kao dizajnerica želim stvoriti predmete koje mogu pomoći svima ali najviše onima kojima je pomoć potrebna. Baš iz tog razloga, pred malo sam sudjelovala na radionici u Zagrebu, čiji je cilj bio osnažiti tržišni konkurentnost partnerskih organizacija,te osnažiti komunikaciju i potaknuti uključivanje zaposlenika s poteškoćama u proces razvoja novih proizvoda. Radionicu su vodili engleski dizajneri skupa s hrvatskim voditeljima s područja dizajna. Radionica je trajala 5 dana gdje smo radili,stvarali nove proizvode počevši od ideje pa do realizacije. U suradnji sa dobrim ljudima,koji su nam u radionici pomogli ostvarili smo i realizirali naše ideje. Rezultat toga biti će proizvodnja odabranih proizvoda koji će biti ponuđeni na tržištu do kraja godine.
Za sebe volim reći da volim umjetnost i sve što je vezano uz to područje. Tako uz industrijski dizajn, uređenje interijera, volim raditi sa grafikom i na raznim grafičkim rješenjima. Najdraži hobi mogu reći da mi je graviranje, od kojih su mi najdraži radovi u staklu ali i u plastici. Sa tim radovima imala sam samostalnu izložbu u Rijeci koja je jako dobro prihvaćena od strane posjetitelja a i kritičara. Uz graviranje, fotografija mi čini posebno zadovoljstvo jer je to izazov s kojim se danas bave mnogi i nalaze u tome nešto posebno kao i ja. Poseban je osjećaj slikati nešto,zabilježiti fotoaparatom kao što su lijepi trenuci u našim životima, krajolici koje želimo zapamtiti za cijeli život da ih s vremenom ne zaboravimo. Ima još mnogih aktivnosti s kojima se bavim kao što su oslikavanje i dekoriranje stanova, zidova kao i automobila te motora. Modni dizajn i šivanje zavjesa,navlaka za kauče,fotelje područje je koje me veseli. U slobodno vrijeme pomažem i pripremam mlade za prijamne ispite u srednje likovne škole, te za upise na fakultete likovnog tipa.

Za kraj mogu reći za sebe da sam svestrana, marljiva, pouzdana ,ljubazna i ambiciozna osoba koja želi ostaviti trag u svijetu umjetnosti i dizajna.

[nggallery id=26]

Komentari