“Svježe! Mlado! Kvalitetno!”

102

“Svježe! Mlado! Kvalitetno!” novi je slogan Dana D, a u skladu s ciljem afirmacije mladih dizajnera, autori vizualnog identiteta Dana dizajna 2011. su studenti Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu: Marina Jukić, Luka Reicher, Maja Subotić i Tessa Bachrach-Krištofić, s mentorima Lukom Borčićem i Tomislavom Vlainićem.

Novi vizualni identitet korespondira sa samom lokacijom i kontekstom događanja, Starom klaonicom Zagrepčanke, u kojoj se drugu godinu za redom predstavlja najbolja produkcija mladih dizajnera iz regije do 35 godina.

Natječaj za izlaganje na Danu dizajna 2011. otvoren je još do ponedjeljka 2. svibnja, pa pozivaju se autori da polako zapakiraju svoje prijave. Svrha Dana D je dati mladim i budućim dizajnerima i dizajnericama prostor i priliku da se pokažu široj javnosti, prezentiraju se poduzetnicima te se upoznaju s kolegama iz drugih zemalja regije. I ove godine održat će se u Staroj klaonici u Zagrebu, a osim dizajnerskog sajma 11. lipnja očekuje vas gust program predavanja, prezentacija, projekcija, radionica te glazbenih i drugih događanja.

Prvi Dan D u Staroj Klaonici posjetilo je 4000 ljudi, a drugo izdanje pulsirat će u novoj kombinacijji kreativnosti, edukacije, druženja, umrežavanja i zabave!

Među internacionalnim autorima koji su potvrdili sudjelovanje u popratnom programu Dana D je i nizozemska dizajnerska zvijezda Chris Kabel, poznat po suradnji s proizvođačima, distributerima i institucijama kao što su Droogdesign, Royal VKB, More Development, Moooi i grad Seoul. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama Stedelijk muzeja u Amsterdamu, rotterdamskog muzeja Boijmans, Fondation Nationale d’Art Contemporain u Parizu i nekoliko drugih.

U sklopu Dana D gostovat će i Louise Schouwenberg, kritičarka dizajna, umjetnica i kustosica, predavačica na Akademiji dizajna u Eindhovenu i stalna suradnica vodećeg svjetskog magazina o dizajnu interijera FRAME.

Uz središnji dizajnerski sajam namijenjen mladim autorima i autoricama, prvi put ove godine održava se i D-market, prodajni sajam dizajna koji će okupiti sve one koji žive za dizajn i od dizajna, ne samo dizajnere, nego i proizvođače, trgovce i izdavače. U živoj i opuštenoj atmosferi Dana D, D-market će predstaviti kvalitetne domaće i regionalne dizajnerske proizvode i osnažiti kulturu dizajna u Hrvatskoj.

Među popratnim događanjima Dana D i ove je godine izložba Young Balkan Designers, koja predstavlja najbolje dizajnerske radove iz regije, odnosno pobjednike istoimenog regionalnog natječaja u organizaciji beogradskog Miksera. Nakon nedavnog zapaženog nastupa na međunarodnom sajmu namještaja u Milanu i Mikser festivala krajem svibnja, 11. 6. vidjet ćemo ih i u Zagrebu.

Komentari