Svijet točkica – unikatne i ručno izrađene Chia šalice za koje upiti stižu iz cijeloga svijeta

31

Priča o svijetu točkica započela je na ljetnoj terasi u malom selu Triblju pokraj Crikvenice. Njihovi tvorci su Filipa Sorko, dizajnerica odjeće i njezin dečko, akademski kipar Antun Ružolčić, koji svakodnevno izrađuju točkaste šalice koje su dobile ime Chia Cups. Njihov prvi set šalica na Instagram profilu Filipe Sorko osvanuo je u svibnju 2017. godine i dobio mnoštvo upita. Filipa Sorko i Antun Ružolčić ohrabreni prvim upitima i narudžbama krenuli su u proizvodnju unikatno rađene keramike u studiju koji se nalazi u sklopu njihovog doma u Triblju. Kažu kako kada danas vide te prve kalupe i primjerke šalica, shvate koliko su napredovali.

„Sretni smo i zahvalni što imamo priliku baviti se nečime što volimo, što se drugim ljudima sviđa to što radimo i što zahvaljujući tome dobro živimo u Hrvatskoj i ne pomišljamo otići negdje trbuhom za kruhom.“

unnamed (5)
Šalice su našle svoje vlasnike diljem Hrvatske pa čak i u Floridi, Singapuru, Izraelu, Japanu i Australiji. Upiti za šalice stižu i iz Rusije i Italije. Naziv šalica, kao i njihov početak procesa izrade, počeo je spontano. Netko od pratitelja Filipe Sorko na Instagram profilu komentirao je da ga šalice asociraju na Chia sjemenke i tako je nastao naziv „Chia Cups“. Postupak izrade šalica od keramike dugotrajan je posao koji zahtijeva puno strpljenja. Iako Filipa Sorko prvotno nije imala nikakvog iskustva s izradom keramike, s vremenom je uz trud, volju i upornost svladala umijeće oblikovanja gline. Proces izrade keramike kreće oblikovanjem šalica u kalupima te ručne izrade ručkica koje se lijepe na tijelo šalice.

unnamed (3)
Zatim slijedi zaglađivanje površine šalice i šablonsko utiskivanje imena u dno šalice. Za sušenje šalica potrebno je dan do dva kako bi se stiglo do idućeg koraka – točkanja šalica. Nakon što je dekoracija šalica na suhoj keramici završena, šalice se slažu u peć i kreću na prvo, biskvitno pečenje kojem je cilj očvršćivanje šalica, a proces pečenja šalica i hlađenja peći traje oko dva dana. Nakon toga, šalice se umaču u transparentnu glazuru koja se sutradan zaglađuje i skida s dna šalice. Kako bi šalice postale sjajne, idu po drugi puta na pečenje na temperaturu višu od tisuću stupnjeva i u peći ponovo ostaju oko dva dana. Za finalni proizvod preostalo je još samo nanošenja zlatnog listera na ručkice šalica te ih staviti na pečenje po treći puta. Obično je riječ o stotinjak šalica, koje zajedno istovremeno prolaze cijeli taj proces budući da ih toliko stane u peć. U proces proizvodnje spada i pakiranje – svaki papir se ručno točka, svaka naljepnica i etiketa se posebno reže.

unnamed (2)
Do nedavno, Filipa Sorko i Antun Ružolčić nisu posjedovali vlastitu peć pa je proces proizvodnje šalica bio nešto duži i obuhvaćao je prevoženje šalica u Rijeku gdje su iznajmljivali peći u riječkim ateljeima i kod kolega umjetnika. Nabavom vlastitih peći, cijeli proces je pojednostavljen i ubrzan.

unnamed (6)
Za šalice postoji veliki interes, a ukoliko ih želite nabaviti, bit ćete stavljeni na listu čekanja koja u prosjeku traje oko dva mjeseca. Filipa Sorko komentira: „Uspijemo napraviti limitirani broj šalica, a u cijeloj Hrvatskoj danas postoji tek nekoliko tisuća primjeraka Chia šalica koje su pronašle svoje nove domove. Naši kupci znaju prepoznati posebnost unikatnog ručnog rada te za tako nešto nije im poblem strpiti se malo. A mi zbilja cijenimo što sve više ljudi bira domaći dizajn i potiče rad mladih i malih poduzetnika koji svojim idejama i radom pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem.“

unnamed (9)
Ukoliko i vi želite posjedovati jednu Chia šalicu, one dolaze u dvije veličine (od 4 dl i od 1 dl), a upiti za njih mogu se izvršiti isključivo na Instagram profilu Filipe Sorko.

Komentari