Stvorite svoju zen oazu u domu

132

Svatko od nas želi da mu dom bude mjesto odmora i opuštanja od svakodnevnih izazova i briga. Dizajn interijera vlastitog doma predstavlja istovremeno stres i užitak. S jedne strane postoji uzbuđenje oko kreiranja novog životnog prostora, dok se s druge strane pokušava dom učiniti jedinstvenim prostorom s mnogo posebnih detalja koje nitko osim vas ne posjeduje. Stoga u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako učiniti da se u domu osjećate kao u zen oazi.

Već nekoliko godina unatrag dominantna je kombinacija boho (ili bohemian) i vintage stila unutarnjeg uređenja. Kombiniranje stilova i boja, ručna izrada predmeta, stari predmeti koji su izgubili svrhu i koji se mogu renovirati paradigma su mješavine ovih stilova. Boho stil uređenja interijera svoje korijene crpi iz hippie pokreta te je bio popularan među pristašama Bloomsbury grupe. Odlično ga je kombinirati s egzotičnim i orijentalnim stilovima. Još jedna pogodnost ovog načina uređenja interijera jest povoljnost, pristupačnost, nekonvencionalnost i doza avanture.

Za boho i vintage komade ne trebate pohrliti u renomirane trgovine, već je dovoljno zaviriti u garaže i podrume, prošetati buvljacima ili pak možete vlastitim rukama stvoriti određenu dekoraciju ili detalj. Boho stil uređenja zasniva se na kombinacijama smeđe, smaragdno zelene, narančaste, maslinaste i žute boje, a teksture i materijale moguće je beskrajno kombinirati. Sam stil zapravo nema strogo određena pravila koja biste trebali slijediti, a idealan je za osobe slobodnog duha i nesputane kreativnosti. Jedino pravilo koje postoji jest što više detalja. Boho stil obično ne trpi minimalizam.

 

Na primjeru spavaće sobe uočavamo dvije osnovne boje: smeđu i zelenu. Uzglavlje kreveta ručno je izrađeno od recikliranog drveta, a na njega je pričvršćen ostatak kreveta. Stolica pokraj kreveta, zapravo je stara vrtna pletena stolica. Za dodatan zen osjećaj, pogodno je mnoštvo biljaka različitih vrsta u prostoru, a ukoliko prostor želite ukrasiti antiknim detaljima – izradite ih sami.

Stolice u blagovaonici kupljene su preko oglasa u lokalnim novinama jednako kao i hladnjak u kuhinji, a većina polica izrađeno je ručno spajanjem više komada odbačenog drveta. Kako biste postigli usklađenost dijelova s cjelinom, držite se jedne teme koja se proteže kroz cijelu kuću ili stan. U ovom slučaju smaragdno zelena i smeđa boja dominiraju svim prostorima kao i mnoštvo biljaka, drvenog namještaja od recikliranog drveta, antiknih i vintage detalja. Materijali korišteni u uređenju su uglavnom drvo s elementima željeza, keramika, pleteni elementi i mnoštvo tkanina različitih tekstura kako bi se dobio osjećaj udobnosti. Praznina u prostoru treba biti što manje. Popunite ih fotografijama, knjigama, suvenirima s putovanja, biljkama, jastucima i figuricama. Od presudne važnosti je udobnost zone za sjedenje koju ćete dobiti s mnoštvom jastuka i prekrivača te mekanom podlogom u koju poželite utonuti čim je pogledate. Jednaki stil uređenja proširuje se i izvan kuće – u samo dvorište koje obiluje marokanskim lampama. Boho prostor intiman je i osoban prostor pa stoga budite maštoviti.

Izvor fotografija: Yvonne Purcell (IG profil: sixat21)

Komentari