Slon od papirnog omota čokolade Elephant: Novi mural Vladimira Tomića Moska u Rijeci

120
Slon od papirnog omota čokolade Elephant

Vladimir Tomić Riječanin s diplomom Akademije primijenjenih umjetnosti oslikao je je zid zgrade u ulici Erazma Barčića. Mural prikazuje kozmopolitski duh Rijeke, industrijskog i lučkog diva 19. stoljeća ilustriran golemim origami slonom izrađenim od papirnog omota čokolade Elephant koji stoji na riječkom lukobranu Molo longu, u čijoj je pozadini Učka.

Ovaj projekt je inicijativa umjetnika okupljenih oko kolektiva Graffiti na gradele kojeg  provodi od jeseni 2023. godine u svim dijelovima Hrvatske. Riječ je o projektu u sklopu kojeg su do sada oslikana dva murala u Zadru i Osijeku.

Slon od papirnog omota čokolade Elephant

Zid u ulici Erazma Barčića namijenjen ovome muralu pripada zgradi čija je gradnja započela 1882. godine, krajem stoljeća u kojem je većina velebnih zgrada u središtu Rijeke i izgrađena. To je bilo završno desetljeće velike urbanizacije središta grada koja je započela sredinom 18. stoljeća. U Rijeci je u to doba bio ogroman porast stanovništva, posebno činovnika i administrativnih službenika. Jedna od najznačajnijih osoba za industrijsku povijest Rijeke, Robert Whitehead, s riječkim gradonačelnikom Giovannijem Ciottom radio je na ostvarenju vizije o pretvaranju Rijeke u kozmopolitsko urbano središte. Upravo zahvaljujući njihovoj viziji ovaj dio grada predstavlja najljepša arhitektonska ostvarenja iz toga perioda tijekom kojeg je povijest Rijeke zabilježila i najveći industrijski uzlet. U Rijeci je 1896. godine osnovana tvornica čokolade i kakaa Elephant, što je bio prvi pogon za industrijsku proizvodnju takvih namirnica na ovom području. Početkom 19. stoljeća osnovana je tvornica papira Hartera, koja je u to vrijeme bila pravi gigant. Ovih nekoliko povijesnih činjenica iz 19. stoljeća objedinjeni su u motive prijedloga za mural.

Slon od papirnog omota čokolade Elephant
Kozmopolitski duh Rijeke, industrijskog i lučkog diva u 19. stoljeću ilustriran je golemim origami slonom koji stoji na riječkom lukobranu Molo longu, u čijoj je pozadini Učka. Slon je izrađen od papirnog omota čokolade Elephant.

Vladimir Tomić Riječanin s diplomom Akademije primijenjenih umjetnosti, graffitima i street artom se aktivno bavi od 1998. godine pod pseudonimom Mosk. Redovit je gost brojnih europskih i domaćih graffiti i street art festivala, rezidencija, grupnih izložbi. Radovi su mu objavljivani u mnogim svjetskim i domaćim publikacijama i časopisima posvećenim urbanoj i graffiti umjetnosti. Osim graffitima, bavi se glazbom. Autor je i gitarist benda Moskvä s kojim je objavio tri studijska albuma, a surađivao je i s mnogim riječkim izvođačima i bendovima.

Jedan je od autora murala na zgradi IVEX-a izrađenog za Rijeka 2020, a radio je i mural u OŠ Vežica.

Slon od papirnog omota čokolade Elephant

Komentari