Skandinavski dizajn

539

Govorimo li o dizajnu namještaja,  svakako treba spomenuti jednu od najjačih regija na tom kreativnom području skandinavske/nordijske zemlje. Naime, već dugi niz godina, u nekoliko zemalja na dalekom sjeveru: Danskoj, Islandu, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, dizajneri svojim inovativnim idejama kreiraju širok spektar različitih proizvoda prihvaćenih diljem svijeta, čime jačaju brand “skandinavski dizajn”. Sintagma -skandinavski dizajn- prvi put je korištena u naslovu izložbe -Skandinavski dizajn za svakodnevni život- u robnoj kući Heal u Londonu 1951.godine. Među poznatim dizajnerima su Verner Panton, Arne Jacobsen, Jens Quistgaard i Tapio Wirkkala. Njihovi radovi su među prvim predmetima skandinavskog dizajna koji su postali ikone modernog i dobrog ukusa, a među njima još i danas se proizvode i kupuju ti klasici kao što su stolica Egg od Arna Jacobsena, te stolica Panton dizajnera Vernera Pantona. Sam termin – skandinavski dizajn- prepoznatljiv je po svom stilu /dizajnu : po lakoći, jednostavnosti, skromnosti i funkcionalnosti. Ujedno nije skupocjen, praktičan je i predivan za sve.

Budući da se radi o regiji u kojoj veliki dio godine nedostaje sunčeve svjetlosti, odabir svijetlih boja to, na neki način, kompenzira. Skandinavski interijer prepoznatljiv je po toplome ugođaju doma, po spoju novoga i staroga, po toplim i hladnim nijansama, neutralnim paletama boja. Uzorci i teksture često ocrtavaju linije lokalnih krajolika, primjerice, motive snježnih pahulja, godova drveća, itd. Šume su svakako jedan od najvažnijih resursa ovog sjevernog područja te ih često i nazivaju “Zelenim zlatom”, a drvo, primjerice hrastovina, najpopularniji je materijal u izradi skandinavskog namještaja.

Prema dugogodišnjoj tradiciji skandinavskog dizajna, namještaj je često ravnih linija te krajnje jednostavan, što dizajneri mlađih generacija smatraju “previše sofisticiranim i ozbiljnim”. Međutim, činjenica je da su upravo minimalističke forme već više od pedeset godina u trendu. Cjelokupni uspjeh da se skandinavski dizajn i dizajneri probiju na svjetski trg, važnu i zaslužnu ulogu odigrali su proizvođači koji su otvorenog uma prihvaćali zamisli dizajnera i marketinški stručnjaci koji promovirajući dizajn promovirali su i promoviraju dan danas i cijelu navedenu regiju. U toj istoj regiji dizajn se izuzetno cijeni, pa tako i dizajn i dizajneri su neka vrsta veleposlanika, budući da svijetom pronose kreativnu filozofiju regije u kojoj stvaraju. Sadašnji dizajneri nastavljaju tradiciju stila skandinavskog dizajna no na nešto suzdržaniji način i minimalistički -poetski, izazovno i univerzalno na sebi svojstven način. Oni smatraju da je skandinavski dizajn postao previše sofisticiran i ozbiljan pa gledaju ubaciti humor u dizajn i učiniti ga još zabavnijim.

[nggallery id=15]

dipl. dizajner Valentina Vičević

Komentari