Sajam dizajnerskog namještaja Salone del mobile

208

Unatoč još uvijek prisutnoj krizi, manjku financija, sajam dizajnerskog namještaja Salone del mobile nije pokazao ni ove godine da se na području dizajna miruje, mada broj uradaka i izložbenih kompanija je manja od rekordne 2008 godine. Galerije, dućani, hale i ulice u tom jednom vikendu bile su ispunjene originalnim novim dizajnerskim uradcima među kojima su izlagali i hrvatski industrijski dizajneri s izložbom pod nazivom –Croatian designers’ impact-. Milano i taj tjedan od 12-17 travnja 2011 bio je centar svijeta industrijskog dizajna, mjesto gdje su se okupili i pokazali najveći i najutjecajniji svjetski dizajneri. Manjak investitora u Hrvatskoj pa i u svijetu nije se pokazao kao problem, pa su tako u ovo manje ekonomski bogatom razdoblju prikazane odlične ideje koje su dokaz da i s malo elemenata, s jeftinim materijalima da se učiniti puno. Kako u nas nema produkcije koja bi mogla pratiti ritam dizajnera, njihovih ideja i koncepata koji proizvodnju i promociju zaslužuju. Srećom to nije bilo vidljivo u Milanu.
Ovogodišnji milanski tjedan dizajna proslavio je tako i svoj pedeseti rođendan, dok u sklopu ovog sajma drugu godinu za redom, održao se Salone Satellite- izložba mladih nepoznatih dizajnera i njihovih ideja. Salone Satellite gleda u budućnost, predviđajući kako će izgledati sljedećih pola stoljeća dizajna. Dva paviljona gdje su bili izloženi proizvodi mladih nada dizajna bili su među zanimljivijim i gledanijim paviljonima na kojima su se predstavila tri fakulteta čiji zadatak je bio dati odgovor na temu „50+50 Projects – Designing the future“.

Na 230.000 m2, izlagalo je više od 2.500 izlagača iz cijelog svijeta a među priznatim i poznatim imenima na području dizajna ovaj sajam obogatili su Castiglioni, Magistretti, Zanuso, Karim Rashid, Eoos, Louis de Limburg Stirum, Marcel Wanders, Philippe Starck, Jonathan Levien, Burkhard Panteleit, Phillippe Bestenheider, Gaspare Cairoli, Patrizia Pozzi, Tom Dixon, Marco Zito i mnogi drugi. Među poznatim kompanijama predstavili su se Cassina, Castelli, Gandini, Vitra, Kartell, Artemida i dr.

Nema materijala koji nije upotrebljen, od prirodnih do umjetnih u izradi novih ideja namještaja,no veći naglasak je bio na ekologiji i ekološkim materijalima. Tako je i u interijerima sveprisutno bilo zelenilo koje je bilo izloženo na najneobičnije načine. Sveukupno gledajući dominirali su pojedini komadi namještaja koji se svojim oblikovanjem u prostoru ističu,bilo to bojom ili kombinacijama boja ili formom. Tako ponajviše izloženih je bilo stolova i stolica čiji oblici mame nas da sjednemo i uživamo u položaju u kojem smo se našli. Gledajuću što je bilo u prošlosti s pogledom na budućnost od Prosinca 1961, prvog Salona del mobile dočekali smo 50-i sajam Saloni. Inovacije leže u srcu svake ovakve izložbe,ovakvog eventa koji spaja kreativce, industriju i poslovni svijet i koji se i ove godine uspješno dogodio i pružao priliku da se dizajneri prezentiraju, a mi da uživamo u svemu predstavljenome. Veličina i snaga ovih manifestacija nalazi svoju publiku među ljudima najrazličitijih profesija i interesa, pa se nadam da vam je ovaj tekst dao kratki pregled što se događalo prošli tjedan.

[nggallery id=27]

dipl.dizajner Valentina Vičević

Komentari