Ručni satovi kao modni detalji

559

Detalji poput ručnih satova, koji su još uvijek jedan od omiljenih asesoara, mogu vrlo jasno komunicirati o našem karakteru, preferencijama te pomažu graditi sliku koju želimo dati drugima o sebi. U tom smislu, oni su odavno prerasli svoju primarnu zadaću pokazivanja točnog vremena te kao modni dodatak šalju razne poruke nama i drugima. Dizajneri se u zadnje vrijeme dosta odmiču od klasičnog prikazivanja putem dviju kazaljki te, iako ponekad narušujući njihovu osnovnu funkciju, nude nova zanimljiva rješenja.

Dizajner Denis Guidone je zato odlučio predstaviti vrijeme putem točki čija veličina daje do znanja o kojim se vremenskim jedinicama radi. Za razliku od njegovog minimalističkog prikaza u crno-bijelom kontrastu, marka Ziiiro putem sličnog prikaza nudi različite kolorističke kombinacije. Kao što nam vrijeme pomaže snaći se u vremenu, kompas to omogućuje u prostoru pa je zato D. Guidone dizajnirao još jedan ručni sat čije kazaljke podsjećaju na igle kompasa. Također, postoje primjeri u kojima su minute i sati kodirani putem boja ili putem neobičnih zavijutaka koji se prvi pogled čine da je nemoguće iščitati vrijeme iz njih.

Ipak, jedan od mojih omiljenih primjera jest sat pod nazivom „The Last Laugh“ koji je nastao u suradnji s britanskim komičarem pod imenom William Andrews. Ovaj modni dodatak se možda prije obraća svom korisniku nego ostaloj publici te mu daje vrlo jasnu životnu poruku. Na taj način se zbilja na sve moguće načine odmiče od klasičnog prikazivanja vremena putem brojki koje se pojavljuju na cvokotavim zubima jedne lubanje. Mijenjaju se sa svakim otvaranjem usta kako vrijeme prolazi. Lubanja je ovdje izabrana kao svojevrstan momento mori kako bi se podsjetilo korisnika da je život kratak te da bi trebao živjeti i iskoristiti svaki dan u potpunosti.

Kristina Lugonja, mag. dizajna

[nggallery id=78]

 

Komentari