Riječka umjetnica Tea Teodorović u Parku Pomerio izradila mozaik „I am: Ready“

190

Predstavljanje mozaika „I am: Ready“ umjetnice Tee Teodorović dio je ovogodišnjeg programa Mentalfesta – Festivala mentalnog zdravlja koji se u organizaciji Doma za starije osobe Turnić s partnerima obilježava povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Izrada mozaika započela je 2021. godine u okviru projekta „Preporod tradicionalnog“, sufinanciranog od strane Studentskog kulturnog centra Rijeka. U djelu su sakrivene dvije ljudske figure, koje su okrenute jedna prema drugoj i polako se približavaju, što se može protumačiti kao veza između dvije srodne duše, koje ne moraju biti nužno odnos muško – žensko, nego, odnos između istinitog i lažnog, prošlog i sadašnjeg tj. novog i starog, poznatog i nepoznatog, straha i hrabrosti, itd.

Predstavljanje-mozaika-I-am-ready-u-Parku-Pomerio-2

Visina mozaika je 4,3 metra, a dužina oko 3 m, a ideja projekta bila je i da se u njegovu izradu uključe i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci kako bi unaprijedili vještine svoga zanata.

Uz autoricu, predstavljanju mozaika prisustvovali su i riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koji podupire ovaj projekt, prim. Nataša Dragaš Zubalj, dr.med., mentor djela i vizualni umjetnik te asistent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Rijeka Radovan Kunić i voditeljica Studentskog kulturnog centra Rijeka Jana Ažić.

i am ready mozaik pomerio

Kako je istaknula autorica mozaika, umjetnica Tea Teodorović njeni radovi, pa tako i ovaj, nastaju iz osobnih iskustava povezanih s problemima mentalnog zdravlja. „Nastojala sam ovim djelom, kao i nekim mojim ranijim kiparskim djelima dinamiku ranjivosti pretvoriti u umjetnička djela sa skrivenim figurama, što je i svojevrsna metafora, jer primjerice, anksioznost, depresija i neki ostali problemi mentalnog zdravlja često nam nisu vidljivi na prvi pogled, već je potrebno da im se približimo i više se na njih fokusiramo“, rekla je Teodorović i zahvalila Gradu Rijeci na ustupanju prostora za postavljanje mozaika, te Komunalnom društvu Čistoća, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Studentskom kulturnom centru Rijeka na potpori prilikom realizacije ovog projekta te Muzeju grada Umaga uz čiju su pomoć izrađene keramičke pločice korištene prilikom izrade mozaika.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je važnost sudjelovanja čitavog niza institucija na ovom projektu koji za cilj ima isticanje važnosti mentalnog zdravlja. „Ovog tjedna održan je u sklopu Festivala mentalnog zdravlja čitav niz događanja i aktivnosti upravo s tim ciljem. Drago mi je što je ovaj mozaik postavljen baš ovdje, u Parku Pomerio koji je uređen 2018. godine i vjerujem da će ovaj rad ostaviti trag u prostoru“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Nataša Dragaš Zubalj istaknula je kako Zavod podržava sve aktivnosti vezane uz prevenciju mentalnih poremećaja te kako je riječ o izuzetno važnoj temi o kojoj se više treba govoriti tijekom cijele godine.

Komentari