Riječka umjetnica Jadranka Lacković oslikala prostore SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava

217
Foto: ojoMAGico Facebook

Riječka umjetnica Jadranka Lacković, koju poznajemo i pod umjetničkim imenom ojoMAGico oslikala je novi prostor SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava.

SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava ove godine obilježava 30 godina, a bolje nije mogao proslaviti jubilarnu obljetnicu djelovanja, nego umjetnošću i muralom.

„Kada su me kontaktirale djevojke iz SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava i izrazile svoje želje vezane uz oslikavanje njihovog novog prostora, jako mi je bilo bitno pronaći odgovarajući motiv. Nakon 3 prijedloga odluka je jednoglasno pala na lopoč. Znanstveno ime ovog cvijeta je “Nymphaea”. Dolazi od grčke riječi “nimfa”, a prema grčkoj mitologiji znači ženski duh koji je naseljavao vodene predjele poput bunara, plovnih putova, izvora, rijeka i jezera. Mogla bi vam satima pisati o svakome od simbola – vodi, cvijeću, vilin konjicima, ženskom duhu, nimfama, zelenoj i sedef plavoj, ali želja mi je da svatko pronađe svoju simboliku. Svoju priču. Ovo je jedan od onih murala koji realno nisu fotogenični. Bolje izgleda uživo. Ali ciljano je rađen da se u punom sjaju pokaže onome tko stane ispred njega i krene otkrivati “čega sve to tu ima”,“ kazala je Jadranka Lacković.

217421057_4716377368376560_5786170962248634523_n
Izvor: ojoMAGico Facebook

Iz SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava nadovezali su se: „Kaže divna Jadranka da joj je, kad smo je kontaktirale i izrazile svoje želje vezane uz oslikavanje našeg novog prostora, bilo jako bitno pronaći odgovarajući motiv. A upravo zbog takvog pristupa, ona je bila naš prvi i jedini izbor i da ona nije pristala, ovo se ne bi dogodilo. Srećom, osjetile smo se, Jadranka je vrlo brzo prepoznala što je to što želimo reći svima onima koji dođu u naš prostor i naše je misli, osjećaje i riječi pretočila u boje i oblike iz kojih je nastao ovaj mural.“

Komentari