Prva 3D printana kuća u Europi dobiva stanare!

248

Bivši trgovci iz Amsterdama uskoro će se useliti u svoj novi dom. Elize Lutz i Herrie Dekkers dobili su digitalni ključ prve 3D printane kuće u četvrti Bosrijk u Eindhoven na jugu Nizozemske. Više od pukog eksperimenta, kuća je građena da bi bila useljiva nekoliko desetljeća i dizajnirana je tako da sliči kamenu kako bi se stopila sa svojim prirodnim okruženjem. Riječ je o kući površine 1000 kvadratnih metara s prostranom dnevnom sobom i dvije spavaće sobe. Kuća je izrađena od 24 betonska elementa koji su printani sloj po sloj 3D mašinom za beton.

Printer se sastoji od robota s mehaničkom rukom koji se može kretati kolosijekom u sedam različitih smjerova za polaganje žbuke u uzorak na grafičku podlogu – kako je projektirano na računalu. Suha žbuka u silosu miješa se s vodom u mikseru i pumpa preko crijeva do mlaznice postavljene na kraju robotske ruke. Za dovršenje cijelog projekta trebalo oko godinu dana, iako je fizički ispis trajao samo 120 sati. Ostatak je, kažu suradnici projekta, bila metoda “pokušaja i pogreške” i usavršavanje procesa gradnje. U principu, kuće “printane” na ovaj način mogu se graditi puno brže i s više fleksibilnosti od tradicionalnih modela.

„Prelijepa je. Imate osjećaj kao da ste u bunkeru – djeluje vrlo sigurno. Uvijek tražimo posebna mjesta za život,“ kazao je ovaj par. Kuća je prva u nizu „Projekta Milestone“, zajedničkog projekta izgradnje i inovacija Univerziteta za tehnologiju u Eindhovenu, općine, investitora nekretnina Vesteda te tri kompanije među kojima se nalazi i građevinska firma Saint-Gobain Weber Beamix.

Tijekom posljednjih nekoliko godina koncipirani su brojni domovi i zajednice ispisani 3D printerom, obećavajući brzo vrijeme gradnje i niske troškove gradnje. Prva takva kuća od 400 četvornih metara isprintana je u 24 sata u Rusiji 2017. godine, a cijela tiskana četvrt u Meksiku ostvarena je dvije godine kasnije. U malom talijanskom gradiću Massa Lombarda, Mario Cucinella Architects dovršio je prototip za 3D printanu kuću izrađenu od gline.

Izvor: CNC

Komentari