Prostor za Moje mjesto pod suncem nominiran za najprestižniju arhitektonsku nagradu Europske komisije!

201

Dana 13. listopada 2023. objavljene su nominacije za EUmies nagrade za arhitekturu koje će biti dodijeljene 2024. godine. Među njima je i prostor koji je izgrađen na riječkim Pećinama za program socijalne inkluzije djece ispod ruba siromaštva pod nazivom Moje mjesto pod suncem. Nagrada je to Europske komisije i zaklade Mies van der Rohe te predstavlja najprestižniju nagradu u Europskoj Uniji za arhitekturu.

EUmies nagrada 2024., u obrazloženju je navedeno, prepoznaje najbolja arhitekstonska djela u Europi, izgrađena između travnja 2021. i svibnja 2023. U toj nagradi, posebna pozornost se posvećuje trenutnim izazovima s kojima se građani, arhitekti, klijenti, developeri i donositelji političkih odluka suočavaju u kontekstu europskoga Green deala. Glavni ciljevi, nastavljaju organizatori nagrade, postižu se putem razumijevanja preobrazbe okoliša Europe – prepoznavanje i poticanje izvrsnosti i inovacije u području arhitekture, postizanje što održivijega okoliša, razmjene ideja i iskustava o novim pristupima održivosti te promicanje okolišne, društvene i ekonomske svijesti putem arhitekture, krajobrazne arhitekture, urbanoga planiranja i dizajna.

moje mjesto pod suncem

Sama nominacija veliko je priznanje za mladi tim riječkih stručnjaka koji su radili na ovome projektu. Uz arhitekticu Idu Križaj Leko, u projektu su sudjelovali i Ana Boljar, Damijan Sobol Turina, Enia Kukoč, Kristijan Mamić, Marin Nižić i Ariana Sušanj. Što nominacija znači za sam tim, rekli su nam autori projekta: „S obzirom da se radi o važnoj arhitektonskoj nagradi, ovo je svima veliko priznanje i čast. Gledajući 362 izabrana projekta iz cijele Europe ili unutar 10 izabranih iz Hrvatske, ovo je rijedak primjer arhitekture namijenjen socijalno ugroženim skupinama, koja uz to nije stambene funkcije, što jesu neki od nominiranih primjera. Ova je specifičnost očito prepoznata i u arhitektonskoj artikulaciji samog prostora“.

Posebnost ove nominacije ogleda se i u načinu na koji je izgrađeno Moje mjesto pod suncem. Taj projekt nisu naručili privatni investitori, nije financiran europskim novcem ili javnim sredstvima, već, podsjetimo se, tijekom 2020. i 2021. godine, udruga CeKaDe iz Rijeke je pokrenula nacionalnu donatorsku kampanju kako bi sakupili 300.000,00 eura za potpunu adaptaciju i uređenje prostora na Pećinama, namijenjenog radu s najranjivijom skupinom našega društva. U kampanji, kojoj je partner bilo Sveučilište u Rijeci, a koje je i ustupilo prostor udruzi, pridružila su se brojna poznata lica i brojni građani i tvrtke. Kampanju je nosila pjesma „Iskra“ Damira Urbana, a u spotu kampanje sudjelovali su i Rade Šerbedžija, Gabi Novak, Maja Seber, Aleksandar Stanković, Janko Popović Volarić, Nina Violić i Saša Antić. Logo čitave kampanje je izradio svjetski poznati dizajner Mirko Ilić, koji je uz Slavenku Drakulić i Rujanu Jeger izradio i interaktivnu slikovnicu Moje mjesto pod suncem, koja promiče toleranciju.

moje mjesto pod suncem

Nagrada EUmies osnovana je 1987. godine i dodjeljuje se svake dvije godine. Same nominacije nisu posljedica otvorenoga poziva na natječaj za nagradu, već su nominirani izabrani od posebnoga žirija.

 

 

Komentari