Pogledajte koji se grad našao u novoj seriji prigodnih poštanskih maraka „Hrvatski turizam”

Nove prigodne marke promoviraju turizam, motive pogledajte u nastavku

83

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatski turizam“. Na markama nominalne vrijednosti 3,10 kuna prikazan je prizor sa Špancirfesta te crkva svetog Nikole, zaštitnika grada Varaždina.

Autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a marke su oblikovane prema fotografijama Marija Romulića i Dražena Stojčića. Poštanske marke tiskane su u višebojnom ofsetnom tisku i naknadi od 100 000 primjeraka po motivu. Izdane su u arčićima od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Sve poštanske marke mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr/. Žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. lipnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13, i u Poštanskom uredu 42000 Varaždin, Trg slobode 9.

Svoju je priču Špancirfest počeo kazivati prije dvadeset godina kao prvi ulični festival u Hrvatskoj, a danas je jedan od najposjećenijih i najpopularnijih nacionalnih festivalskih događaja u Hrvatskoj. Ideja je Špancirfesta ponuditi sadržaje koji će tijekom deset festivalskih dana u svakom posjetitelju pobuditi osjećaj pripadnosti zajednici koja njeguje kreativno razmišljanje i slobodu izražavanja. Festival okuplja profesionalne i amaterske umjetnike iz cijelog svijeta, od glazbenika raznih žanrova do uličnog teatra i multimedijalnih izvedbi, pretvarajući varaždinsku povijesnu jezgru u veliku pozornicu na otvorenom.

Špancirfest je sinonim za Varaždin i njegov je brend, a poslovni i turistički rezultati koje postiže svake godine pokazuju važnost ovoga festivala za razvoj i rast cijelog niza s turizmom povezanih djelatnosti.

Ove će se godine održati jubilarno, 20. izdanje Špancirfesta. Sam festival prošao je nevjerojatnu preobrazbu te je od manifestacije koja je u Varaždin željela donijeti nekoliko dana ulične zabave i privući posjetitelje iz neposredne regije izrastao u desetodnevni događaj koji je 2017. posjetilo više od 265 tisuća posjetitelja. Varaždinski Špancirfest je u sklopu projekta Godišnje hrvatske turističke nagrade, koji provode Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, 2017. proglašen turističkim događajem godine.

Od svog nastanka i razvoja u srednjem vijeku pa sve do danas Varaždin je oduvijek bio grad koji su njegovi stanovnici voljeli, a gosti mu se divili i hvalili ga. Kada dođete u Varaždin, obuzme vas radost i zadovoljstvo. To je grad koji vas poziva da ga pomno otkrivate, grad koji će razbuditi vašu maštu, jer ćete u nekoliko koraka otkriti bogatstvo prohujalih stoljeća, upoznati umjetnike i obrtnike te gostoljubive domaćine.

Varaždin razlikuje od drugih gradova njegova iznimna spomenička i umjetnička baština s izvrsno očuvanom i najbogatijom baroknom urbanom cjelinom.

Uz kompleks Staroga grada, na relativno malenu prostoru ostale su očuvane palače, značajne javne zgrade, vrijedne kuće i vile u stilu baroka, rokokoa, klasicizma i secesije te jedna od najstarijih europskih gradskih vijećnica. Svoj jedinstven urbani identitet Varaždin ne pokazuje samo očuvanom baroknom arhitektonskom cjelinom povijesne jezgre nego i toplinom svojih skladnih trgova i romantičnih ulica.

Bogatstvo sakralne baštine kazuje priču o Varaždinu kao gradu zvonika, a posebno je zanimljiv zvonik crkve svetog Nikole, zaštitnika grada. Barokna crkva svetog Nikole sagrađena je na temeljima ranije romaničko-gotičke crkve, a njezin jedinstven gotički toranj oblikom i stilom neuobičajen je prizor u kontinentalnoj Hrvatskoj. Toranj ima uzidani grb grada Varaždina iz 1464., a iznad njega nalazi se ostatak nekadašnje crkve sa zanimljivim detaljem – kamenom medvjedicom, koja ovu građevinu povezuje s legendom o njezinu nastanku.

Komentari