Plami viseće staklene svjetiljke

773

Iako sam u prošlom broju Teklića već pisala o čudesnim karakteristikama stakla, želim s vama podijeliti novi magični stakleni projekt u kojem sam i sama sudjelovala, a koji je nedavno i priznat od strane struke.

Plami je projekt koji je nastao iz potrebe suradnje obrtnika i dizajnera te promicanja hrvatske obrtničke tradicije. Poznato je da imamo mnoštvo umjetničkih i tradicijskih obrta koji mnogo govore o našoj bogatoj povijesti i kulturi. S druge strane, rijetko kad se u tu priču upliću dizajneri koji bi mogli osuvremeniti dio tih proizvoda, učiniti ih privlačnim za šire mase te spojem tradicije i dizajna ponuditi nove zanimljive proizvode koji promoviraju našu zemlju, turizam, kulturu, ljude… Tada to nije korak u nazad za dizajn, niti nepoštivanje tradicije već pametan način da se ispripovijeda jedna drugačija priča o Hrvatskoj.

Plami su viseće staklene svjetiljke s namjenom obogaćivanja doživljaja prostora i stvaranja posebnog ugođaja u domu. Svjetiljke su inspirirane slavenskom mitologijom te scenom i likovima jedne od najpoznatijih hrvatskih bajki, Šumi Striborovoj. U njoj kućni duhovi-zaštitnici „Domaći“ iskaču iz vatre na ognjištu, pomažu ukućanima te šire dobru energiju ispunjajući dom toplinom i veseljem. Iz toga proizlazi karakter lampi čija je svrha stvaranje tople, ugodne i domaće atmosfere. Zanimljivo je što se Ivana Brlić Mažuranić inspirirala legendama o kućnim duhovima koji su u svojim različitim varijantama poznati kod svih slavenskih naroda. A nadamo se da će ovaj projekt probuditi njihovu priču i, poput njih, unijeti pozitivnu energiju u domove.


Poput razigranih kućnih duhova, Plami naizgled stalno mijenjaju svoj oblik zbog varljivosti stakla uz bogatu igru svjetla te odbljeske po okolnom prostoru. Po danu one djeluju kao suvremena skulptura koja reflektira svoj okoliš, a navečer, kad se upali svjetlo, Plami zažive i postaju mali odbljesci svjetlosti koji se mijenjaju pri svakom našem pokretu.

Ova staklena svjetiljka omogućuje različite kombinacije ovisno o potrebama korisnika te karakteristikama interijera, uključujući rezidencijalne i javne prostore. Mogu dolaziti u različitim brojčanim skupinama, te u različitim formacijama tako da svaki korisnik dobiva mogućnost vlastite intervencije.
Velika je vrijednost svjetiljki što nastaju tradicionalnim postupkom puhanja stakla koji je posebno vidljiv u njihovom obliku jer je svaka drugačija, a time i unikat. Pri ručnom oblikovanju stakla gotovo je nemoguće u potpunosti ponoviti isti oblik, no to ovdje postaje pozitivna stvar koja daje karakter i dodatnu vrijednost svakoj svjetiljci.

Posebnost procesa je dodatno naglašena činjenicom da svjetiljke dolaze iz peći jedinog staklo-puhača u Hrvatskoj, Bojana Podhraškog iz Huma na Sutli. Njegova radionica jedina govori o tradiciji puhanog stakla s ovog područja, a obitelj Podhraški čuva gotovo posljednja znanja o tom predivnom zanatu. Ovaj staklarski virtuoz od svojih malih nogu kuje zanat uz veliku staklarsku peć, a kao što upuhuje život staklenim predmetima nadamo se da će oživjeti priču o hrvatskom obrtu i tradiciji. U tom smislu, namjera je da se na području Hrvatske putem čitavog proizvoda bude i promiču stare priče sadržane u našem kolektivnom sjećanju, a inozemnim kupcima na drugačiji način komunicira o hrvatskom identitetu te približava bogata pisana baština.

Projekt se trenutno natječe za „Donaciju godine 2012“, u organizaciji Hrvatske obrtničke komore i Zagrebačke banke, gdje je ušao u uži krug od 10 natjecatelja čija će se tri pobjednika odabrati putem glasanja na Facebooku. Svatko može glasati pristupom aplikaciji Natječaja ZABA Donacija godine 2012 http://apps.facebook.com/zabadonacijagodine .

Nadamo se da će što više ljudi prisustvovati te da će projekt Plami postati jedan od tri dobitnika koji će osvojiti ukupan iznos donacije od 300 000 kn. To bi omogućilo da se projekt u potpunosti realizira te da mali veseli kućni duhovi posjete mnoge domove i prošire ovu priču.

Dajte i vi svoj glas za Plami http://apps.facebook.com/zabadonacijagodine/?projectId=23
Facebook stranica: http://www.facebook.com/pages/Plami/466759076672964

Kristina Lugonja, mag. dizajna

Komentari