Papirni namještaj – eko trend

715

Papir (grčki pápyros; biljka papirus) je materijal koji se proizvodi uglavnom od drveta ili celuloze, a upotrebljava se za pisanje, crtanje, tisak, pakiranje, ali i za izradu namještaja, dekora, rasvjetnih tijela…. Sigurno vam nije nepoznato da se papir reciklira, no on se i kreativno koristi u svijetu industrijskog dizajna. Sigurno se pitate zašto baš papir, kao osnovni materijal, postaje sve češće korišten u industrijskom dizajnu. Razlozi su sljedeći: sve veća upotreba papira kao osnovnog materijala u uredima i kod kuće, niska cijena materijala te velika upotreba papira kao materijala za pakiranje i ambalažu. Kako smo sve svjesniji ugroženosti okoliša našim otpadom, sve više se razmišlja i o ekologiji. Tako je i eko pristup pri dizajnu namještaja sve je veći, a prednost namještaja od papira je u tome što je takav namještaj biorazgradiv i pogodan za recikliranje, a, k tome, lagan i lako prenosiv te jeftin. Tako je namještaj od papira ili kartona sve prisutniji na području Europe, a i šire.

Dizajneri Dan Hochberg i Odelia Lavie tako su dizajnirali“Papirnati namještaj” koji je izrađen od istog materijala kao i zaštitna ambalaža za npr. jaja ili električnu opremu te vrijednijeg namještaja. Usprkos papirnatoj konstrukciji i mogućoj predrasudi o krhkosti materijala kao šta je papir, ovaj dizajnerski dvojac osmislio je stolić za kavu, stolice i zidni sat koji u kompletu djeluju vrlo zanimljivo, a uz to su i praktični. Stolice su oblikovane tako da budu dovoljno čvrste ne bi li izdržale težinu prosječnog čovjeka.

Stolica Cabbage dizajn je koji je osmišljen za izložbu XXIst Century Man s voditeljem Isseyem Miyakiem kao komemoracija prve obljetnice 21 Design Sight in Roppongi u Tokyu. Cijelokupni dizajn stolice izveden je iz industrijskog papira, a potpisuje ju studio Nendo. Za ovu stolicu možemo reći da je potpuno drugačija i da je uistinu fancy uz to što je i eko! Papir i sve od papira u kineskom modernom domu ima veliki potencijal pri uređenju interijera zbog svoje cijene i moguće reciklaže.

Australski dizajn studio Paper Tiger Products dizajnirao je inovativni eko-prijeteljski namještaj od kartonskog papira među kojima je visoka dječja stolica. Stolica je dovoljno čvrsta, sigurna, a uz to je i jednostavna za upotrebu i montažu, prijenosna te vrlo zanimljiva.

Namještaj – tabure i stolić od novina dizajn je Davida Stovella koji je došao do ideje koju svatko od nas može izraditi tako da prikupi stare novine iste visine i svaku novinu zarola te tako nekoliko zarolanih novina stavi na kup i poveže dvjema trakama. Ako nemate dovoljno novina, započnite već sada sa skupljanjem.

Ovakva kreativna dizajnerska rješenja ovaj svijet čine zanimljivijim, a i ekološki prihvatljivijim.

[nggallery id=5]

dipl.dizajner Valentina Vičević

Komentari