Otkrivena Pantoneova boja godine za 2023. — i neočekivano je svijetla

92
viva magenta

Pantone je progovorio. Boja koja će oblikovati nadolazeću godinu je – bubanj, molim – Viva Magenta.

Globalni autoritet za boje otkriva svoju boju godine svakog prosinca, a izbor za 2023. živi je rođak crvene obitelji.

Opisana kao “nijansirani grimizni ton” koji balansira toplo i hladno, Viva Magenta je “nekonvencionalna nijansa za nekonvencionalno vrijeme”, rekao je Pantone u izjavi otkrivajući svoj izbor.

“Hrabra i neustrašiva, (Viva Magenta) je pulsirajuća boja čija bujnost potiče optimizam i radost”, dodaje se u priopćenju. “Moćna i osnažujuća, to je animirana crvena koja potiče eksperimentiranje i samoizražavanje bez ograničenja; naelektrizirana nijansa bez granica.”

Tvrtka je dalje opisala boju kao “odvažnu, duhovitu i inkluzivnu od svega”.

Odabir Instituta za boje Pantone namijenjen je odražavanju najnovijih trendova u svim sektorima, uključujući modu, ljepotu, tehnologiju, dizajn i uređenje doma. Također služi kao nešto poput prstena raspoloženja, s nijansama odabranim da zabilježe zeitgeist.

U godinama obilježenim nesigurnošću, to je često značilo boje koje umiruju, smiruju ili podižu. Usred tekuće pandemije, Viva Magenta predstavlja sigurnost, povjerenje i povezanost u svijetu koji pokušava ponovno stati na noge, prema Laurie Pressman, potpredsjednici Pantone Color Institute.

“Živimo u prilično nekonvencionalnom vremenu. Jedina stvar koja je postala konvencionalna je njegova nekonvencionalnost”, rekla je za CNN tijekom video poziva. “Iako je bilo toliko stvari koje su utjecale na naše razmišljanje, toliko stvari koje su utjecale na ono što se dogodilo i promjene koje smo morali napraviti, nema sumnje da je najveći utjecaj imao Covid.”

Inspirirana prirodom

Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Instituta za boje Pantone, rekla je da je nijansa inspirirana prirodnom crvenom bojom dobivenom od malih insekata zvanih košenile.
“Kako virtualni svjetovi postaju sve istaknutiji dio našeg svakodnevnog života, nastojimo izvući inspiraciju iz prirode i onoga što je stvarno”, rekla je Eiseman u izjavi za tisak, dodajući: “Ukorijenjena u iskonu, Viva Magenta nas ponovno povezuje s izvornom materijom. Prizivajući sile prirode, galvanizira naš duh, pomažući nam da izgradimo svoju unutarnju snagu.”

L.B.

Komentari