Organski dizajn

729

Proljeće, a i ljeto koje dolazi vrijeme je kada smo više nego ostalo vrijeme godine u dodiru s prirodom. Priroda je tako inspirirala mnoge dizajnere i arhitekte koji su zahvaljujući ljepoti i raznolikosti prirode dizajnirali i projektirali svoje ideje u djela. Stolice, police, vaze, klupe, stolovi, zvučnici i razni drugi industrijski proizvodi svojom formom podsjećaju nas tako na različite organske forme jer oni i jesu proizašli iz organskih motiva.

Organska forma u dizajnu ima formu iz prirode, a oblikovana je u većini primjera s prirodnim materijalima. U prirodi pa tako i pri organskom dizajnu nema nepotrebnih elemenata, sve je bitno i ima svoju svrhu. Pojednostavljene forme s što manje elemenata a k tome i iz prirodnih materijala čine organski dizajn ujedno i vrlo ekološkim smjerom dizajna gdje svaki element je razgradiv. S tom mišlju danas sve više se posvećuje pažnja i sve više je industrijskih predmeta čije forme su prihvatljive za ljepšu i bolju budućnost sutra, za očuvanje planete na kojoj se nalazimo.

Početak ovog smjera u dizajnu a i arhitekturi datira iz kraja 19 stoljeća čiji začetnici su arhitekti i dizajneri Frank Llyod Wright, Charles Rennie Mackintosh, Alvar Alto i par Charles i Ray Eams.
Organski dizajn ima svoju vrstu filozofije gdje interijer i industrijski dizajn trebaju imati svrhu i a k tome i da su dobro oblikovani,te da služe korisniku – da forma slijedi funkciju. Organski dizajn prepoznaje snagu koja proizlazi iz potreba korisnika, a zauzvrat oblikuje dobar dizajn. Dizajn je tako dotjeran do te točke da postajne bezvremenski dizajn nevezano na predmet. Pri projektiranju dizajneri i arhitekti trebaju biti svjesni da je proizvod jedinstvena cjelina, gdje svaki aspekt dizajna pridonosi konačnom ishodu. Frank Llyod Wright je tvrdio da oblik i funkcija su jedno. On nije dizajnirao sa stilom, već gledajući funkciju dopuštao je da se stil stvori iz same funkcije.

Organska dizajn je uvijek bio stvar osjetljivosti. Nakon Wrighta, organski dizajn pokret postao je osjetljiv na ekološka pitanja.

Moderan organski dizajn uzima u obzir očuvanje energije, koristi prirodne materijale, naglašava obnovu izvora energije i reciklažu, podržava lokalnu ekonomiju i zdrav način življenja.
Ovo područje dizajna vole današnji dizajneri poput Rossa Lovergova, Karim Rashid, Zaha Hadid, Rebecca Asquith…

Ukoliko niste u mogućnosti biti u prirodi i okruženi s prirodom, unesite u svoje prostore prirodne materijale, pokućstvo koje je inspirirano prirodom kako biste se osjećali kao dio ne. Jedna lampa ili stolica u obliku lista, cvijeta odvesti će vas tamo gdje poželite biti,na zraku, suncu i u doticaju s prirodom.

[nggallery id=43]

Valentina Vičević, dipl.dizajner

Komentari