Novi trend stanovanja – Mali održivi domovi koje možete uvijek ponijeti sa sobom

64

Male mobilne kućice postale su izrazito popularne nakon dolaska epidemije koronavirusa. Ujedno, nude neviđenu slobodu jer svoj dom možete uvijek ponijeti sa sobom. Nude mogućnost življenja u prirodi, a mogu se koristiti u više svrha. Male mobilne kućice mogu poslužiti kao ured, ljetnikovac, pansion, igraonica, koliba, kuća na plaži, dom ili su jednostavno pogodne za najam u prirodi.

U Švedskoj se grade skandinavske ekonomične mobilne kućice koje omogućavaju ljudima da žive u kućici na platformi, prikolici i splavu. Riječ je pothvatu tvrtke pod nazivom Vagabond Haven. U 3 godine postojanja Vagabon Haven izgradio je preko 30 mobilnih kućica, a sada grade dvije do tri kućice svaki mjesec. Vagabond Haven gradi kućice u tri kategorije: mikro kućice, male kućice i modularne kućice.

tiny-4161878_1920

Mikro kućice rustikalnog su izgleda izrađene od termo drveta debljine 45 milimetara. Ovaj materijal ima odlična svojstva trajnosti, stabilnosti izolacije, a ujedno je ekološki prihvatljiva alternativa impregniranom drvetu. Mikro kućice izgrađene su na platformi i mogu se utovariti na kamion kako bi se lako transportirale na neko drugo mjesto. Ove kućice mogu i plutati na vodi, a njihove dimenzije su 6 x 2, 35 x 2, 55 metara. Dolaze u nekoliko modela: prazna mikro kućica koju Vaganbond Haven namješta po željama kupca, model Helena koji nudi mogućnost ugradnje saune i time služi kao pravo romantično utočište za parove. Nadalje, model Lisa nudi dvije odvojene spavaće sobe u kojima može spavati 6 osoba i kupaonicu. Model Sofia sadrži kupaonicu, kuhinju i ugodnu spavaću sobu za 4 osobe. Naposljetku, model Antonia nudi smještaj za obitelj od 4 člana i potpuno je opremljena.

Druga kategorija, male kućice dolaze u različitim stilovima i za različite svrhe, a teže samo 3, 5 tona što znači da se mogu vući na prikolici automobila. Male kućice sagrađene su od termički obrađenog sibirskog bora ili smreke, a za izolaciju korištena su drvena vlakna poput celuloze, lana, konoplje ili ovčjih vuna. I male kućice dolaze u nekoliko modela: model Ronja je najmanja i najpokretnija kućica koja je ime dobila po knjizi Astri Lindgren „Kći razbojnika Ronje“. Model Elise pogodan je za obitelj s malom djecom budući da djeca imaju svoje krevetića za spavanje ispod podignute dnevne sobe. S druge strane, roditelji spavaju u potkrovlju te mogu gledati zvijezde kroz svjetlarnik. Model Vilhelmina stvoren je za umjetnike budući da drveni interijer s lučnim svodom iz čovjeka vuče posebnu inspiraciju. Model Mira je neobična mala kućica sa staklenikom, a ljeti možete uživati u jutarnjem ispijanju kave na maloj terasi. Model Lucija je svima najdraži budući da ima prostranu kuhinju i dnevni boravak. Model Sara prilagođena je „dvokatnica“, gdje djeca imaju svoje sobe iznad dnevnog boravka sa zasebnim ulazom.

Modularne kućice trenutno se razvijaju, a nadamo se da će nas Vagabond Haven jednako tako ugodno iznenaditi prekrasnim dizajnom i udobnošću kućica. Posjetite njihovu stranicu i oduševite se.

Komentari