Novi pametni spremnici likovna su rješenja riječkih umjetnika

36

Postavljanjem novih pametnih solarnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada želi se podići svijest o odvajanju i ispravnom postupanju s otpadom, ali i unaprijediti kvalitetu javnog prostora.

Jasna Kukuljan, direktorica KD-a Čistoća, izjavila je kako pametni spremnici imaju ugrađene senzore popunjenosti koji podatke u realnom vremenu šalju u upravljački softver, čime je omogućeno da sami dojavljuju potrebu za pražnjenjem, a također imaju i prešu koja komprimira otpad te se time omogućuje odlaganje višestruko veće količine otpada no što je to moguće u uobičajenim košaricama ili spremnicima. Svu energiju koja im je potrebna za rad pametni spremnici dobivaju pomoću fotonaponskog panela na vrhu spremnika.

Korištenjem naprednih tehnologija postižu se značajne uštede u vremenu, ljudskim resursima kao i energentima te doprinosi smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš”, rekla je Kukuljan.

Atraktivnom izgledu pametnih spremnika doprinos su dali riječki umjetnici svojim jedinstvenim likovnim rješenjima. Naime, KD Čistoća je tijekom kolovoza 2020. godine provelo natječaj za odabir najboljih likovnih rješenja. Natječaj je bio otvoren svim zainteresiranim građanima, na njega je pristiglo ukupno 47 radova, a predselekcijom i glasovima publike putem virtualne izložbe odabrano je 20 najboljih likovnih rješenja.

Odabrani radovi autora su: “Biciklistica” Tine Radosavljević, “Dizalice” Ariane Sušanj, “Octopus” Hane Dutina, “Reciklirajmo u gradu koji teče” Nore Vlaše i “Voli svoj grad – misli zeleno” Mirte Tomulić.

 

Komentari

Close