Novi krik mode: zagrebačka studentica napravila haljinu pomoću 3D printera

50

Studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Alison Ivašić za svoj završni rad odlučila je napraviti haljinu, no njezina se izrada nešto razlikovala od klasičnog šivanja odjeće. Alison je spojila modu i tehnologiju pa je tako dijelove haljine isprintala na 3D printeru u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Inspirirana primjerima Iris van Herpen i Zahe Hadid, koje su bile tema njezinog završnog rada Alison se odlučila napraviti haljinu od skaja, a za izradu je bilo potrebno spojiti 25 dijelova. Na to je dodala 56 dijelova tiskanih na printeru. Za printanje svakog dijela potrebno je bilo 10 minuta, a sveukupna izrada haljine trajala je otprilike 10 sati, otkrila je Alison za srednju.hr.

 

Za sada je printanje odjeće slabo razvijeno jer malo 3D printera podržava materijale, no Alison smatra da je tehnologija stalno u napretku, stoga će se razviti i do te mjere da možemo umjesto šivanja, tiskati odjeću na 3D printerima.

Modeli za 3D printanje moguće je izraditi pomoću kompjuterskog programa te 3D skenera, koji iskopira model fizičkog objekta i preslika ga u računalo. Isto je moguće napraviti i pomoću digitalnog fotoaparata te fotogrametrijskim softverom.

U budućnosti bi svatko mogao kupiti 3D printer i izrađivati za sebe što mu je potrebno. Primjer je toga upravo Alisonina haljina, čijom je izradom postala prvostupnica tekstilnog i modnog dizajna.

 

Komentari