Nominacija Ateliera Minerva i grafičkog dizajnera Stanislava Habjana za veliku nagradu

241
Izvor: Screenshot Instagram

Iz Barcelone stiže vijest da je hrvatski projekt Ateliera Minerva, u kojem je Stanislav Habjan, dizajner, pisac, skladatelj i multimedijalni umjetnik, sudjelovao kao grafički dizajner, nominiran za Europsku nagradu 2022. godine za oblikovanje javnih gradskih prostora. Nagradu dodjeljuje Centre of Contemporary Culture of Barcelona, a vijest o tome potvrdio je i sam Stanislav Habjan na Instagram profilu.

“Šibenski Trg Poljana, arhitektonski projekt Ateliera Minerva, u kojemu je vaš Stanislav sudjelovao kao grafički dizajner, nominiran za Europsku nagradu 2022. za oblikovanje javnih gradskih prostora koju dodjeljuje Centre of Contemporary Culture of Barcelona.
Od otvorenja trga 2020. projekt je već osvojio Big SEE grand prix 2021. arhitektonsku nagradu (kategorija Landscape & Urban space), a cijeli je rad u obliku izložbe prezentiran u Dubrovniku (AR Lazareti), Zagrebu (Galerija tvrtke ACO) i Šibeniku (Galerija sv. Krševana), kao i monografijom projekta She2.

Iz te monografije, iz teksta Maroja Mrduljaša, ovdje tek ulomak o grafičkom dijelu:

Suradnja Stanislava Habjana na “vizualnom identitetu” (a ustvari na nekoj vrsti dogradnje urbanog identiteta) trga i autora arhitektonskog projekta temelji se na prepoznavanju zajedničke ambicije upisivanja dobrih namjera u urbani prostor, na empatiji prema prošlosti i budućnosti grada. Zato se ta suradnja ne bavi dekoracijama, nego performansama urbanog prostora. Umjesto da doslovno preuzme oblikovne metode i obrasce zastupljene u arhitekturi, Habjan upisuje novi sloj koji se nalazi negdje između “povijesnog dijagrama” i “dijagrama budućnosti” arhitektonskog projekta, te razvija zamisao kontinuiranog razvoja ludičkog vizualnog identiteta i njegove integracije u svakodnevicu.

Umjesto da definira samo fiksirane vizualne elemente, Habjan se posvećuje skiciranju scenarija aktivnosti i događanja vezanih za Trg Poljana. Protagonisti tog scenarija su dvije “endemske” žirafe u bojama Šibenika koje kroz newsletter She komentiraju događanja na trgu i u gradu. Sastavni dio vizualnog identiteta i daljnji život trga nastavlja se i kroz koncerte i performanse Habjana, odnosno njegova benda Car je gol, ne samo u Šibeniku nego i drugdje. Te akcije, pogotovo one na samome trgu, može se promatrati i kao sredstvo neposrednog, empirijskog istraživanja i agitacije, kao ukazivanje na potencijale latentno sadržane u složenom arhitektonskom projektu”, napisao je Stanislav Habjan.

L.B.

Komentari