Montažna kuća na kamenu na Krku riječkih arhitekata osvojila prvu nagradu na natječaju Mini home

3012

U proljeće je portal Gradnja.rs raspisao regionalni natječaj za malu montažnu kuću u prirodi, a pokrovitelj je Alumil. Žiri je bio u sastavu Lazara Kuzmanova, Milke Gnjato, Nemanje Zimonjić, Miroljuba Stankovića i Sonje Brstine. Natječaj je sada završen, a prvo mjesto pripalo je riječkim arhitektima Mateji Bonifačić, Ivani Slavnić i Mari Uroda, koje su razradile ideju tradicionalne mediteranske kuće i ponudile modularno rješenje koje se može sastavljati po potrebi korisnika. Vizualizaciju je izradio Ranko Puž. Kuća se nalazi na otoku Krku, a ovaj inovativan pristup donio im je prvo mjesto na natječaju Mini Home: Mala kuća u prirodi.

U konkurenciji je bilo 130 radova iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, a nagrađeno rješenje identificirano je kao vješta i uspješna kombinacija tradicionalne mediteranske kuće i modularnih i montažnih tehnika gradnje. Karakteristike života na otoku prenesene su u koncept montažne kuće s glavnim elementima sunce, more, nebo i lokalni krajolik. Temelji zidova izrađeni su dočaravajući krčke gromače koji su neizbježni otočni građevinski materijal, dok je konstrukcija od laminiranog drveta primjena tradicionalnog materijala. U unutrašnjosti su korišteni soj furnira masline i ovčje vune. Dimenzija kućice je 10 x 4 metara, a sastoji se od četiri modula dimenzija 4 x 2,5 metara. Ukupna neto površina kuće je 32 m2, dok je terasa površine 10 m2.

Kuća ima otvoreni centralni dio koji omogućava korisnicima da ga organiziraju po želji. Primjerice, radni prostor može se u par koraka pretvoriti u kućno kino ili prostor za druženje ili blagovaonicu ili pak polu-otvorenu terasu. Kuća se oslanja na koncept arhitekture gotovih elemenata koji je postavio i razradio hrvatski arhitekt Idis Turato, prenosi Gradnja.rs.

Komentari