Koje vam je boje spavaća soba? Stručnjak otkrio koje su najbolje i najgore boje za san

357
spavaća soba

Kako je spavaća soba uređena utječe na vašu sposobnost spavanja, kažu stručnjaci.

Kada se osjećate smireno i zadovoljno, veća je vjerojatnost da ćete brzo zaspati. Boje u vašoj spavaćoj sobi posebno mogu napraviti razliku između dobrog sna ili noći provedene u prevrtanju.

Stručnjaci za psihologiju boja otkrili su da nas neke boje umiruju, dok nas druge izazivaju budnost

Geoff McKinnen, certificirani trener spavanja u Amerisleepu, otkrio je koje su najbolje i najgore boje za spavanje kako biste bolje razumjeli kako boje utječu na cirkadijalni ritam.

On kaže: “Najbolje boje za spavanje su plava, žuta, zelena, srebrna, narančasta i ružičasta. Ove boje smanjuju stres i umiruju živčani sustav. Pokušajte se držati neutralnih ili pastelnih nijansi za meku, ugodnu atmosferu. Jedna od najboljih boja za spavaću sobu je plava jer asocira na mir i opuštanje. Mozak bolje opaža plavu boju od bilo koje druge boje zahvaljujući posebnim receptorima zvanim ganglijske stanice, koji se nalaze u mrežnici.”

“Plava je nestimulirajuća boja, pa kad vidite plavu, hipotalamus proizvodi više melatonina, a manje kortizola. Nasuprot tome, crvena soba stimulira mozak i proizvodi više kortizola, što rezultira lošom kvalitetom sna. Blaže nijanse žute stvaraju mirno okruženje jer prigušeni ton imitira sunčevu svjetlost. Nježne žute boje ublažavaju stres i potiču mir, tako da možete mirno spavati. Svjetlije nijanse podižu energiju i treba ih izbjegavati. Zelena boja je još jedan odličan izbor boje za opuštanje. Zelena je još jedna boja koju oči lako vide jer su, poput plave boje, osjetljive na zeleno svjetlo.”

“Slično kao plava soba, zelena soba nam pomaže da se osjećamo smireno i spokojno jer je zelena nestimulirajuća boja. Svijetlonarančaste boje, uključujući žutosmeđu i bež, imaju topli ton koji podsjeća na pješčanu plažu, stvarajući ugodan prostor u vašoj spavaćoj sobi. Birajte narančaste boje sa smeđim tonovima, poput terakote, a izbjegavajte jarko narančaste boje jer one okrepljuju mozak. Ružičasta se možda ne čini kao dobra boja za spavaću sobu zbog svojih crvenih tonova, ali nježna, prirodna ružičasta odaje osjećaj mira. Izbjegavajte jarko crvene tonove.”

Ljubičasta, siva, smeđa i crvena najgore boje za spavanje

Geoff kaže: Siva i smeđa potiču negativne emocije, dok ljubičasta i crvena pojačavaju budnost. Siva je negativna. Vjerojatnije je da će osobe s ovim bojama spavati manje od 7 sati svake noći. Jarko ljubičasta nije dobar izbor za spavaću sobu jer ima crvenkaste nijanse, povećava razinu energije i održava vas budnima, ali nježnije ljubičaste nijanse mogu povećati pospanost. Ako ste odlučili svoju spavaću sobu obojiti u ljubičasto, pokušajte odabrati prigušeniji ton, poput lavande, zbog njezinih hladnih nijansi. Tamno siva potiče depresiju jer daje sličan osjećaj kao kišni dan.”

Srebrna ili siva s plavim tonovima bolji su izbor ako želite neutralnu boju. A smeđa je tmurna boja, povećava podsvjesne osjećaje tuge i uzrokuje nemir umjesto sna – nije baš ugodan dojam za atmosferu spavaće sobe.”

“Crvena je okrepljujuća boja, ubrzava rad srca. Jedna je studija pokazala da crvena boja povećava aktivnost mozga i pojačava budnost, nešto što ne želite kada se pokušavate opustiti i zaspati,” kaže.

Izvor: The Sun

L.B.

Komentari