Koje sve tajne krije kauč

1268

Svaki dom, ured ili hotel danas ima jedan važan komad namještaja, sjedeću garnituru koja je u ovo užurbano vrijeme prostor za odmor, relaksaciju te mjesto za okupljanje i ugodno druženje. A kako je to nekoć bilo, od kada se sjedeća garnitura počinje uopće pojavljivati u domu te kad počinje njena upotreba, pogledati ćemo malo u prošlost. Sam pojam sjedeća garnitura ili imenom još poznatim kao kauč ime dolazi od francuske riječi, caucher što bi značilo ići spavati. Prve oblike sjedeće garniture imamo u doba antike gdje je klupa od drveta s jastucima bila mjesto za odmor i ugodnije sjedenje. U Rimsko doba uz stol bili su postavljeni tadašnji kauči koji su bili namijenjeni muškima koji su jeli u poluležećim položajima. Tada nije bilo naslona za ruke niti naslona za leđa. Od 17. pa sve do 20. stoljeća ovaj komad namještaja su nazivali, dnevnim krevetom. U tom periodu to je mjesto za dame koje su tijekom dana na njemu sjedile ili ležale što pokazuju razna umjetnička djela iz tog razdoblja. U engleskom jeziku 1717. godine kauč je imenovan, divanom. Isto značenje namještaja pod imenom sofa arabskog je porijekla.

Ja sam odrasla s nazivom kauč, no sada sve češći naziv koji se koristi je sofa ili sjedeća garnitura koja zvuči mogla bi reći modernije.

Sve do vremena industrijalizacije sjedeća garnitura je namještaj za bogate, no od tada počinje biti dostupna i nižim slojevima društva. Danas je sjedeća garnitura dio obaveznog namještaja koji je svima dostupan i to je većinom u domu mjesto za okupljanje i relaksaciju, a u poslovnim prostorima to je mjesto za udobno čekanje i simbol je prestiža određene firme u kojoj se nalazi.

Da su umjetnici i dizajneri tijekom godina imali razne inspiracije za ovu vrstu namještaja govori i sama sofa u obliku usta, Mae West koja je nadrealistički objekt iz 1936./37, a napravio ju je Salvador Dalí po uzoru usana glumice Mae West, koja je navodno fascinirala samog Dalíja.

Današnji trend u dizajniranju garniture postoji, no i ne postoji. Garniture postaju sve otkačenije, sve zabavnije i zanimljivije s više funkcija uporabe s više mogućnosti tekstila i boja te s mnoštvo jastuka ili bez njih.

Sjedeća garnitura kao bitan element u interijeru treba se uklopiti u ostali stil uređenja interijera i koja će utjecati na odabir ostalog namještaja koji će se nalaziti u njenoj blizini. Preporuka za one koji opremaju svoj dom je da krenete u potragu prvo za važnijim i većim namještajem kao šta je sjedeća garnitura. A na vama je da odaberete ono što vam najviše odgovara, što vam se najviše sviđa a uz to da ne zaboravite na sve funkcije koje želite da vaša garnitura posjeduje, a k tome da učinit svoj dom posebnim i jedinstvenim.

Imajte na umu dimenzije svoga prostora u kojemu će garnitura biti smještena, mislite na sve funkcije koje su vam dobro došle, a to su osim sjedenja, udobnosti i načina održavanja, dodatne funkcije kao npr. mogućnost upotrebe u obliku ležaja.

DS-152 naziv je koji se lako ne pamti, no lako se pamti mjesto koje vam omogućava udobno ležanje i sjedenje za dvoje a uz to da pri ruci vam je multi medijalni centar, televizor, video, dvd i internet. Oni koji vole tehniku ovako nešto će poželjeti imati za sebe. Oni koji vole luksuz i retro dizajn zanimljivi će im biti primjeri garnitura gdje je starinski izgled osvježen i moderniziran a uz to nije izgubio svoj šarm.

Ono što čini svaku sofu, kauč ili kako god vam drago da nazovete posebnim je osim konstrukcije i izgleda i sam materijal koji je bitan taktilni dio i boja materijala. Preferirate li više kožu ili skaj, pamuk ili sintetske materijale ili neku drugu vrstu tkanine, bitno je da tkanina što duže održi svoju ljepotu. Kako većina tkanina je otporna na mrlje i ne upija vodu tako i poslije više pranja vaša će garnitura dugo izgledati kao nova.

Da su se dizajner uistinu poigrali pri oblikovanju sjedećih garnitura primjeri to i dokazuju. Kako slike govore više od riječi, opustite se i u sljedećim primjerima izaberite nešto za sebe.

[nggallery id=7]

dipl. dizajner, Valentina Vičević

Komentari