Koje boje zidova pojačavaju vaše raspoloženje?

51

Jeste li čuli za izraz “Plavi ponedjeljak”? Možda niste, no sigurni smo da vas dobro poznati osjećaj koji se javlja specifično u ponedjeljak, na prvi radni dan u tjednu, teško pogađa. Teoriju o Plavom ponedjeljku uspostavio je 2004. Cliff Arnall, velški psiholog koji je predavao u večernjoj školi edukacijskog centra sveučilišta u Cardiffu. Samoprozvani guru u obzir je uzeo niz faktora, uključujući vremenske uvjete, dugove, vrijeme koje je prošlo od Božića te motivaciju te 18. siječnja prozvao “najdepresivnijim danom u godini”MyJobQuote.co.uk  su otkrili kako različite boje i teme zidova mogu pozitivno utjecati na vaše raspoloženje i pomoći u suzbijanju dodatne doze onih “ponedeljkovskih bluesa”.

Da bi to napravili, stručnjaci na MyJobQuote.co.uk zatražili su savjet psihologa okoliša Lee Chambersa koji je raspravljao o psihološkom učinku popularnih boja zidova i značajki dizajna zidova.

Pa evo koji je psihološki učinak popularnih boja zidova:

Zelena se nalazi među najpopularnijim bojama zidova sa 73.902 Instagram hashtagova. Lee Chambers napominje da ova boja ima osvježavajuću kvalitetu koja vam pomaže razbistriti misli. Zelena boja može biti posebno poticajna onima koji teže osobnom rastu jer nas podsvjesno podsjeća na prirodni svijet.

pexels-cottonbro-4065154

Siva je druga najpopularnija boja zida sa 47.106 Instagram hashtagova. Kao vrlo ovisna boja, u kombinaciji s bijelom daje oštru i osvježavajuću atmosferu – poznato je da to povećava produktivnost. Međutim, pripazite ovog ponedjeljka, jer Chambers upozorava da pretamna sjena može otupiti vašu okolinu, “postavljajući depresivnije raspoloženje”.

pexels-alex-qian-2343468

Plava, vrlo svestrana sjena, svrstava se na treće mjesto najpopularnijih boja zidova s ​​38.799 Instagram hashtagova. Chambers kaže da ova boja može biti umirujuća i učiniti da se osjećate sigurno. Međutim, slično poput sive, određene nijanse mogu pobuditi element hladnoće i tuge.

Ružičasta se nalazi na četvrtom mjestu najpopularnijih s 37.371 hashtagova na Instagramu. U psihologiji boja ružičasta je boja nade, zbog čega se osjećate osnaženo. Lee napominje da izazivanje takvih emocija povećava vašu energiju i motivaciju. To je boja savršena za buđenje pa je poželjno da u ružičasto obojate vašu spavaću sobu.

Crvena, s 21.865 hashtagova, peta je najpopularnija boja zidova. Crvena boja odiše strašću i uzbuđenjem, potičući ljude na razgovor i povezivanje – savršeno za naš posao kod kuće preko Zoom poziva. Međutim, Chambers upozorava da „određene nijanse kad su podložne osvjetljenju mogu učiniti da se ljudi osjećaju agresivnije i manje suosjećajne. Na primjer, grimiz je prepoznat kao boja koju trebaju izbjegavati oni čije se emocije mogu lako preliti.”

pexels-cottonbro-5137774

Slijedi žuta s ukupno 13.072 hashtagova. Kroz stvaranje tople i vesele aure može vam trenutno uljepšati raspoloženje i potaknuti maštu. Međutim, Chambers dodaje da su “pokazale da tamnije nijanse žute čine da bebe češće plaču i uzrokuju napetost.”

pexels-amelia-hallsworth-5461568

Ljubičastu, unatoč tome što se nalazi na sedmom mjestu sa samo 7.163 hashtagova, Chambers prepoznaje kao najbolju boju za vaš kućni ured jer donosi osjećaj ravnoteže i pojačava kreativnost. I sofisticirani i osobni, ljubičasti zidovi mogli bi biti od koristi u svakoj sobi za kućanstvo.

 

Narančasta, boja energije, živahna je i puna osobnosti. Međutim, narančasta bi za neke mogla biti prevelik zalogaj jer stoji kao najmanje popularna od osam analiziranih boja, s oskudnih 4.909 hashtagova na Instagramu. Lee upozorava da poput crvene, narančasta može potaknuti intenzivne emocije.

my_job_quote_graphic

Psihološki učinak dizajna zidnih elemenata

Psiholog Lee Chambers tvrdi da boja nije jedini važan čimbenik u sobi, objašnjavajući da su značajni zidovi “pojačana žarišna točka u sobi za koju naše oči prirodno privlače i trenutno utječu na naše raspoloženje.” Lee Chambers detaljno opisuje zidne crte koje smatra najutjecajnijima: Drvene obloge potiču prirodu, što pozitivno pokreće i stimulira sva naša osjetila dok nas podsvjesno podsjećaju na prirodni svijet – nešto izuzetno važno tijekom zaključavanja.

Zidne freske imaju moć privući vas na scenu koja je slikana i mogu potaknuti pozitivne emocije koje vežete za slike. Chambers predlaže da freske napravite osobno za vas, posebno ako su postavljene u vašem kućnom uredu, jer to može promicati smirenost i motivaciju.

pexels-naim-benjelloun-2030119

Metalni zidovi su još jedan način za integriranje prirodnog elementa u vaš dom, dodajući dubinu i profinjenost vašem okruženju. Psihološki mogu biti uzemljivači, posebno brončane i tamnije srebrne boje jer su to tonovi povezani sa snagom i čvrstinom.

Svi geometrijski uzorci promiču različite osjećaje. Kvadrati čine da se osjećamo stabilno, krugovi prizivaju sklad, a trokuti promiču prilagodljivost. Međutim, treba pripaziti na gustoću uzorka, jer to može povećati tjeskobu.

Kamen je često glavni oslonac kuhinjskih radnih ploča i kupaonica. Ovaj dizajn je još jedan prirodni element koji promiče snagu, elastičnost i ukorijenjuje nas u prirodi, pomažući nam da se oslobodimo stresa i odvojimo od veze.

pexels-pixabay-276514

Metodologija:

Psiholog Lee Chambers odabrao je osam boja zidova i pet dizajna značajki zidova i razgovarao o učinku koji oni mogu imati na raspoloženje ljudi. Osam boja boje: (zelena, siva, plava, ružičasta, crvena, žuta, ljubičasta, narančasta) rangirane su prema popularnosti ovisno o količini Instagram hashtagova u koje su uključene, npr. # Greenwall.

Komentari