Kanadska tvrtka od reciklirane plastike gradi kuće otporne na uragan

32

Nedavno je uragan Dorian “pokorio” Bahame s jačinom pete kategorije, krećući se 185 km/h. Vjetar je uništio kuće i odnio barem pet života. Dok je Dorian harao, oni koji su se nalazili u kućama napravljenim od materijala protiv vjetra mogli su odahnuti.

Zato je u tom području važno izgraditi kuću od materijala koji je otporan na jake vjetrove. Tu je potrebu prepoznala kanadska tvrtka JD Composites koja gradi kuće otporne na uragane, a za to koristi recikliranu plastiku. Za izgradnju takvih kuća obično je potrebno 600 tisuća plastičnih boca. 

 

Boce se obrađuju na visokim temperaturama i tako se stvara pjena, kojom se oblikuju zaštitni zidovi za kuću. Za izgradnju zidova od plastike potrebno je oko 7 sati. Pri ugradnji koriste se kemikalije umjesto čavli, koji mogu biti otpuhani tijekom uragana.

Iz kompanije napominju da plastični zidovi mogu podnijeti dvostruko veću silu od uragana pete kategorije. Cijena takve kuće ne razlikuje se mnogo od obične, veća je za do 10 posto.

Kuće imaju tri spavaće sobe, dvije kupaonice, kuhinju s blagovaonicom i dnevnim boravkom te potkrovlje s odličnim pogledom.

View this post on Instagram

@bamtone’s cousin David and his business partner Joel from @jdcomposites built this incredible house right on the ocean in Clare, NS. It’s not only GORGEOUS, but was also built out of over 600,000 recycled plastic bottles. UNREAL. The only house of its kind IN THE WORLD built out of this material… and it can withstand even the harshest weather. Hurricane proof! House has three bedrooms, two bathrooms, and a rooftop deck with magnificent ocean views. Just. WOW. Thanks so much for the tour @moosehornlake!!! The world needs more people like you guys 🌎❤️!! Congrats to you and Joel on the success of this project! Only more to come!!!! #novascotia #recycled #innovation #clare #jdcomposites #baiesaintemarie #green #ecofriendly

A post shared by Danielle LeBlanc (@danielleannie) on

 

Komentari