Kako vrhunski dizajneri, arhitekti i poduzetnici reagiraju na klimatske promjene?

25

Uprkos klimatskim promjenama, vrhunski dizajneri, arhitekti i poduzetnici promišljaju kako živimo i gradimo svijet oko sebe. Njihove najnovije zelene ideje vodeći su put…

Pomiješajte zadovoljstvo s poslom

Prema arhitekturi AD100 Bjarke Ingels, prelazak na zeleni način gradnje i življenja nije samo ozbiljan posao – može biti i zabavan. U Kopenhagenu, danski wunderkind i njegova tvrtka BIG, nedavno su dovršili postrojenje za obradu otpada koje pretvara smeće u energiju, a istovremeno privlači tražitelje uzbuđenja. Zeleni krov od 107, 640 četvornih metara odlikuje se planinarskom stazom i skijaškom stazom tijekom cijele godine, fasada otkriva zid za penjanje i dvije trake pružaju après-ski libations. „Projekt je kristalno jasan primjer hedonističke održivosti, ideja da održivi grad nije samo bolji za okoliš, već je i ugodniji za život svojih građana“, kaže Ingels, koji rješavanje klimatske krize vidi kao izazov za dizajn, a ne samo moralni imperativ. Iako postrojenje čini važnu djelatnost za svoj grad, proizvodeći dovoljno čiste energije godišnje za napajanje 150 000 lokalnih domova, to je ujedno i javna pogodnost, unoseći pustolovinu i radoznalost u dansku prijestolnicu. Kaže Ingels: “Uzbuđuje me što mogu zamisliti ove ideje.”

Smanji. Iskoristi. Recikliraj. Sada se odmarajte i opustite se. Plastični otpad poput boca s vodom za jednokratnu upotrebu pretvara se u skulpturalne stolice za dom ili ured.

AD0520_SUSTAINABILITY_7

AD0520_SUSTAINABILITY_8

AD0520_SUSTAINABILITY_12

Za urbaniste, seoska kuća može ponuditi vrhunski bijeg. Ali drugi dom također može udvostručiti vaš otisak čistom zraku. Kako učinci klimatskih promjena postaju sve neposredniji, stručnjaci kažu da su potrebne manje kuće visokog stila, potpuno izvan gradske mreže koje nadilaze sićušni trop. Uzmimo za primjer novi prototip koji je arhitekt Marc Thorpe osmislio kao svoje utočište u New Yorku. Samo 50 četvornih metara kabine obloženo cedrom je, kako kaže, “vježba smanjenja” i potpuno samodostatna. Solarni paneli daju električnu energiju, peć na drva zagrijava prostoriju i kuha hranu, a kišnica se skuplja i ponovo koristi. Prilagodljiva za klijente, jednostavna prebivališta pruža sve potrebne stvari. Thorpe kaže: “Mi kao arhitekti imamo priliku započeti pokret prema manjim kućama.

AD0520_SUSTAINABILITY_5

Kad se govori o odmoru za laku noć, tu nije ključna samo količina, već i kvaliteta. Imajući na umu zdravlje našeg planeta, pionirske tvrtke ponovno razmišljaju o sna – od ekoloških prijateljskih eukaliptus posteljina, jastuka i jastučnica do potpuno organskih madraca i posteljine tvrtke Avocado. Jer ne želite glavu spustiti bilo gdje.

AD0520_SUSTAINABILITY_3

Prije COVID-19, klimatska kriza je već mijenjala način na koji putujemo, budući da su avioni odstupili od putovanja podržavajući programe za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Ali ne radi se samo o putovanju – već i o destinaciji. Današnji najzanimljiviji hoteli rade na tome da budu zeleniji. Uzmite za primjer novi kamp Nayara Šator u Kostariki ili Sossusvlei Desert Lodge u Namibiji, sada ažuriran solarnim pločama i postrojenjem za recikliranje vode. Ako oko mora putovati, to mora učiniti s oštrijim vidom.

AD0520_SUSTAINABILITY_9

Isječci od trapera, odbačeno perje, čak i glineni mulj – smeće jedne osobe doslovno je postalo tuđe blago, zahvaljujući smjeloj generaciji dizajnera koji razvijaju nove materijale od starog otpada.

AD0520_SUSTAINABILITY_6

Iako se može činiti kao povratak u prošlost, građevina od drveta sada se najavljuje kao način gradnje budućnosti, jer stručnjaci postavljaju gotove, križno laminirane daske od drveta na sve, od kula za različite namjene do domova s jednom obitelji. Prihvaćeno zbog svog nisko-ugljičnog otiska, materijal se može jednostavno nadopuniti. Značajno je da su Zaha Hadid Architects dobili dozvolu za postavljanje prvog stadiona od cijelog drva za zgusnuti nogometnog prostora s 5000 sjedišta u Gloucestershireu u Engleskoj. Ono što je staro, opet je novo.

AD0520_SUSTAINABILITY_2

Prema posljednjim istraživanjima, zgrade i njihova izgradnja proizvode oko 40 posto svjetskih stakleničkih plinova, a cement je glavni prijestupnik, oslobađajući jednu metričku tonu ugljičnog dioksida za svaku proizvedenu metričku tonu. U visokom porastu, to stvara veliko zagađenje. No, novi sustav može biti ključ sutrašnjih kuća. Dizajniran od strane globalne arhitektonske tvrtke Skidmore, Owings & Merrill, Stereoform Slab je debitirao 2019. na biennalu Arhitekture u Chicagu u obliku valovitog paviljona dugog 70 stopa. Inženjerski podvig koristi 20 posto manje betona od tradicionalne gradnje, ali održava istu čvrstoću. „Štednja materijala je ključna“, kaže SOM-ov partner Scott Duncan, čiji je tim koristio robotsku oplatu kako bi odredio učinkovit oblik. “Stvar je pametnijeg korištenja naših resursa.

AD0520_SUSTAINABILITY_10
Razgovarajte s današnjim stručnjacima za održivi razvoj, a riječi koje najvjerojatnije čujete utjelovljena su u energiji. Pružajući holistički prikaz ugljičnog otiska, fraza se odnosi na ukupnu energiju potrebnu za izgradnju građevine, uključujući ne samo vađenje i proizvodnju njegovih materijala, već i njihovu isporuku na gradilište i daljnje održavanje.

Izvor: Architectural Digest

Komentari