Jeste li se udobno smjestili pred svoj kompjuter ili laptop?

505

Nadam se da jeste i da je vaša stolica na kojoj sjedite dovoljno udobna a ujedno jedinstvena kakvi ste i vi sami. Dokaz koliko dizajn može učiniti i jedan svakodnevni predmet pretvoriti u jedinstveni komad namještaja za primjer ću vam evo dati stolicu. Japancima možda i nije potrebna, no riječ je o stolici koja je bezbroj puta dizajnirana i svojim dizajnima nas impresionirala. Znamo da za svaki prostor u interijeru i van njega imamo drugačije modele i vrste stolica i iako su vrlo raznolikih oblika, od različitih materijala, jedno im je zajedničko, a to je funkcija, da nam služe za sjedenje. Predstaviti ću vam stolicu izrađenu od strane holandskog dizajn studija “Geenen” čija inspiracija za dizajn stolice dolazi iz arhitekture i to od poznatog nam arhitekta i dizajnera Antonia Gaudia. Kako sami autori kažu prilikom dizajniranja ove stolice korišteni su isti principi koje je koristio Antoni Gaudi prilikom izrade interijera crkve Sagrada Famílie na kojoj je radio. Prilikom procesa dizajniranja najbitniji korak je bio utvrditi raspored sila koje nastaju prilikom oslanjanja tijela na naslon stolice. Površina Gaudi stolice je izrađena od carbon fiber-a dok su tzv. rebra koja su podloga stolice izrađena od laserski sintetskog stakla punjenog najlonom. Ovaj materijal omogućio je da stolica bude lagana a statična i ujedno vizualno zanimljiva za sve nas.

U drugome primjeru stolica nije samo stolica, već interesantan koncept kojim se definitivno može uštedjeti dovoljno životnog prostora. Svjedoci smo konstantnog nedostatka kako poslovnog tako i životnog prostora, pa iz tog problema proizašlo je interesantno rješenje koje je koncipirano od strane dizajnera Bhagvanjia M. Sonagra. Dizajn pod imenom Shrink namještaj s svojom funkcionalnošću može se prilagoditi vašim trenutnim potrebama. Tako jedna stolica postaje klupica za troje, ili dvije stolice i stolić.

Trebate li stolicu koju možete ponijeti sa sobom i koja nije problem za transport, odličan dizajn takve stolice je Flux stolica koja nije samo još jedna lijepo dizajnirana stolica. Ovu stolicu u par sekundi transformirate u lako prenosivu torbu, koja se može odlagati i skladištiti u potpuno ravnom stanju.

Oblik stolice i linije po kojima se presavija su patentirani a pored funkcionalne uloge, ove linije stolici daju jako zanimljivu i dinamičnu formu. Osnovna ideja kojom su se vodili dizajneri ove stolice bila je čistoća oblika. Iz tog razloga je cijela stolica napravljena iz jednog komada, što dosta doprinosi i jednostavnom procesu proizvodnje. Ova stolica je prvi proizvod novog holandskog dizajn studija Flux.

Ovaj studio ima 1 cilj, a to je: napraviti od svijeta ljepše mjesto i to iznenađujućim dizajnom.

To je ono što dizajn i dizajneri čine, a na vama je da uživate u svemu što pridonesu na ovaj svijet.

[nggallery id=13]

dipl. dizajner, Valentina Vičević

Komentari