Interijeri male kvadrature

1858

mali stanCijene kvadrature stambenih prostora padaju, no opet nije da si svatko može danas priuštiti veliki prostor za život. Kako prostora nikada dovoljno, u slučaju kada kvadratura vašeg stambenog prostora je mala to ne znači da vaš dom neće biti udoban i funkcionalan. Osobno živim u malom stanu gdje jedan prostor ima više funkcija, gdje svaki centimetar gledam dobro iskoristiti. Ako i vi živite u jednom tako malom stanu,a čini vam se nemoguće da ga učinite većim a pritom da ne mijenjate kvadraturu samog stana, nastavite čitati dalje. Najčešće se griješi kod opremanja malog prostora i misli se da mali prostori ne ostavljaju veliki utisak, no to je netočno.

Evo nekoliko prijedloga kako da vaš mali prostor zaživi i vizualno se učini većim. Prije svega bitno je kojih boja su vaši zidovi, namještaj i detalji te kako ste organizirali interijer.

Svijetle boje tako otvaraju prostor i čine ga prostranijim, no nemojte zato misliti da nesmijete tamnije nijanse koristiti. Točnije, tamni zid djelovati će dalje i tako će vaš prostor dobiti na dubini, mada potrebno je paziti da se ne oboja pre velika površina ne bi li se dobio kontra efekt. U slučaju kad želite u interijeru imati boje, odaberite određene boje koje će se ponavljati po svuda u interijeru, a pametno je ići s sličnim nijansama ili s jačim kontrastima. Osim jednolično obojenog zida dobro rješenje su pruge na zidu koje će vam zidove proširiti bilo da je to potrebno u dužinu ili visinu. Ako niste za dugotrajnije bojanje zidova na pruge u dvije tri nijanse, odaberite varijantu koja je brža,a to je da zalijepite tapete s uzorkom linija. Kako utisak na veličinu ima i pod, svijetli pod dati će prostoru da diše,no taman pod dati će dubinu prostoru pa će tako vaš prostor činiti se višim a time i većim. Predlažem da srednje nijanse nisu najbolje rješenje te da u slučaju da se odlučite obojati pojedini dio zida u tamnu boju, a uz to da imate i tamne detalje u interijeru, tada bolje je imati svijetli pod.

Kad ste se odlučili za boje zidova, za najbolje rješenje poda, sljedeći korak vam je da krenete u kupovinu, no malo prije toga dobro sve izmjerite, uzmite mjere sa sobom kao i metar i krenite u kupovinu najvećeg komada namještaja. Mnogi misle da u mali prostor može doći u obzir samo mali namještaj, no to nije točno. Puno bolje je imati jedan do dva veća elementa koji će se dobro smjestiti u prostor, a ostale ćete kupovati naknadno. Prije svega imajte na umu da multifunkcionalan namještaj smanjuje broj namještaja koji vam je potreban, tako da pametno je potrošiti malo više na jednom dobrom dizajnu, nego li interijer pretrpati s puno nezamjetnih elemenata. Kako vi sami najbolje znate koliko uistinu imate prostora, gledajte da svaki dio vašeg stana ima više svrha, pa tako da vam dnevni prostor služi i kao prostor za objedovanje, za rad, zabavu i relaksaciju. Kako je za različite funkcije potreban drugi namještaj i određena količina prostora, gledajte da svaki komad namještaja možete lako premjestiti na neko drugo mjesto kada vam je potrebno više prostora. Za povećati svoj spavaći prostor jedno pametno rješenje je da ukoliko vam visina zidova to dozvoli, da postavite svoj krevet visoko pa tako da ispod njega imate prostor za ormar, kauč ili radni stol. Time vaš spavaći dio neće biti toliko zamjetan. U ovom slučaju nitko neće znati jeste li krevet napravili i uredno ga pospremili ili ne. Osim što je bitno koji namještaj ste stavili u svoj mali stan, bitni su i detalji jer i oni ostavljaju dojam na sve one koji se u tom interijeru nalaze te čine vaš prostor jedinstvenim. Detalji koji će pomoći u povećavanju volumena malog prostora su reflektirajuće površine namještaja ili detalja te ogledala koja će stvoriti osjećaj dodatnog prostora koga u stvarnosti zapravo nema. Staklo je vrlo poželjno jer kroz njega će se pružati pogled u dubinu,daljinu i neće se takvi stakleni predmeti toliko primijetiti . U svemu ovome svjetlo ima veliku ulogu i od velike je pomoći, pa će tako dobro osvijetljen prostor djelovati čišće ili toplije, a s više izvora svjetla dati će utisak da su zidovi udaljeniji čime će se otvoriti prostor.

Kada budete birali tkanine, nikako nemojte izabrati one s velikim motivima,već birajte jednobojne u boji koje se nalazi u vašem prostoru ili u tonu s ostatkom interijera. Ukoliko želite zavjese, prozirne neće spriječiti da se pogled završi na samoj tkanini,već će se pružati u daljinu što je velika prednost u dobivanju na prostranosti interijera. Tada, imati ćete pogled na prirodu i široke horizonte. Dopustite da priroda dođe k vama i na način da imate lijepe zelene biljke manjih dimenzija koje će dati na utisku zdravog i ugodnog prostora, a pomoći će da sve skupa zaživi i da se i vi sami bolje osjećate kod kuće.
Nadam se da navedeni savjeti i funkcionalna i maštovita rješenja postojećih primjera, rezultirat će tako što će i vaš novi mali prostor nakon preuređenja postati vam puno komotniji, ugodniji,te pružati vam utisak puno većeg stambenog prostora.

Ukoliko trebate savjet, pomoć jer ne znate od kuda i kako krenuti u preuređenje, možete se meni obratiti.

[nggallery id=29]

dipl.dizajner Valentina Vičević

Komentari